Deniz Balıklarında Yemin Önemi

Günümüzde pek çok kaliteli yem pazarlanmakla beraber tropikal balık yemlerinde halen araştırılması gereken bir çok konu bulunmaktadır. Özelikle binleri aşan balık türleri akvaryuma alındığından her balık türlerinin gereksinimleri doğrultusunda yem yapabilmek gerçekten çoko geniş bir alanı kapsar. Bu türlerin insan eli altında tutulabilmesi  ve bunlardan yavru alınabilmesi için daha bilinmesi gereken bir çok konu vardır. Bir çok deniz balığı insan eli altında ürteilemesinin nedeni  de budur. Ama  bu sırlar keşfedildikçe üretim de münkün kılınmaktadır. Benim kanıma göre bu soruya cevap bulabilmek için özellikle deniz balıkları için en yüksek kalitede yem hazırlamaya çalışöa zorunluluğu vardur. Tatlı su balıkları yem ve üretim açısından daha kolay olmakla beraber deniz balıkları için her familya için özel yemler hazırlamak çok önemli ve başarı için gereklidir. Deniz balıkları beslenme açısından daha dengeli bir yem talep etmektedirler. Kaliteli bir yem sunulması zorunludur. Örneğin melek, kelebek ve cerrah balıklarında bu çok önemlidir.

Süper bir balık yemi seçmek için benim önerilerim aşağıdaki şekilde olacaktır.

A-Lezzet :  Balıklar çok güçlü koku alma ve bir dereceye kadar tat alma duyularına sahiptirler. Eğer yem balığın dikkatini çekecek koku ve tada sahip olursa balıklar elbette ki bu yemleri daha iştahla tüketeceklerdir . Eğer bir yem balığın dikkatini çekecek koku ve tada sahip değilse, bu yem çok kaliteli ve dengeli hazırlanmış olsada balık yemiyor ise değersiz bir yemdir.

B-  Yemin enerji durumu önemli bir konudur. Yem , balığın en yüksek derecede gelişmesi , sağlıklı olması ve hayatını idame ettirmesi için gerekli tüm katkı maddelerini içerir olmalıdır.

C-Yemde bulunan proteinler kolayca hazmedilebilmeli , etçil beslenen , otçul beslenen veya etçil-otçul beslenen türler için kolay sindirilebilir olmalıdır. Küçük bir akvaryum ortamında balıklara verilen yem iyi sindirilmezse balıkların sağlığı için iyi olmayacaği gibi akvaryumda kirlenmeye neden olacaktır. Su kirliliği özellikle deniz balıkları için çok önemlidir ve asla göz ardı edilmemelidir.

D- Balıklara verilen yem, balıkların doğal renklerini kazandıracak kalitede olmalıdır. Eğer verilen yemde renklendirici olarak fazla miktarda astaxanthin kullanılır ise balığın renkleri doğal olmayacaktır. Örneğin sarı olan bir balık kırmızıya dönmemelidir. Renklendirme doğal katkı yemlerle sağlanmalıdır.

E- İçerisindeki  yağ oranı %10?dan az olmalıdır. Eğer bu oranı aşar ise balıklarda karaciğer hastalığı olma riski artar ve aşırı şişmanlama görülür. Aşırı şişmanlık ise sağlık dengesinin bozulmasına neden olur ve üremede sorunlar yaratır. Dengeli bir yağ oranı sağlanmalı , yağın enerji için, proteinlerin ise kas için kullanılmasını sağlayacak bir karma hazırlanmalıdır.

F-Seçilen bir yem , balıklarınız birkaç ay değil yılları aşan bir süre verilse bile balıkların sağlıklı kalmasını sağlayacak bir kalitede olmalıdır. Ben akvaryumlarımda melek, kelebek ve cerrah balıklarını 10 yılı aşkın bir süredir yaptığım yemlerle sağlık bir şekilde yaşatabiliyorum. Bir yaşlanma etkiside görmedim ve  20 yıla yakın bu balıkları yaşatacağımı tahmin ediyorum. Ben bu balıkları uzun süre bu şekilde tutabilen  bir meraklı ile bu güne kadar tanışmadım ve valığındanda şüpheliyim. Pek çok meraklı bir iki yıl bu balıkları canlı tutmakta başarılı olduklarını söyleyeceklerdir.  Ben Damsels, Clown balığı veya triggerfish hakkında konuşmuyorum. Bu balıkların bakımı daha kolaydır fakat bir çok akvaryumcu bu balıkların çok dikkatli bakılması gerektiğini savunurlar. Benim bahsettiğim türler ise zor olarak bilinen türlerdir ve bunların 10 seneyi aşkın sağlıklı olarak tutabilmem  ancak çok kaliteli olarak ürettiğim yemler sayesinde olmuştur.

G- Kaliteli yemler genel olarak daha az kirlenme yaratır ve balıklar daha az atık üretirler.

ALİ SELİM

Yukarı