Mercan ve Anemonlarda Görülen Sorunlar

Deniz akvaryumlarında beslediğimiz  mercan ve anemon türü omurgasız canlılar balıklar ve diğer bir çok canlı türlere nazaran daha hassastırlar, akvaryum suyu  parametreleri ve ısısı haricinde omurgasızlar için başka tehditlerde mevcuttur.  

Deniz Akvaryumlarında Omurgasızlardan Birinin Hastalanması Halinde Yapılması Gerekenler nelerdir;

Omurgasızlar

İyi bakılsalar bile omurgasızlar arasında ender olarak hastalıklar görülebilir. Yine de bazı konulara dikkat edilmelidir.

- Su sıcaklığı 30°C?yi geçmesi halinde taş mercanların gelişimi bozulur. Mercan dokularında yaşayan simbiyotik algler (Zooxanthellae) ölür ve bunun sonucunda mercan da ölür.

- Krustaseler düzenli olarak kabuk değiştirir. Yeni kabuk geliştirebilmeleri için suyun mutlaka 400 ? 450 mg/l kalsiyum ihtiva etmesi gerekir. Karbonat sertliği 8-10 °dKH arasında olmalıdır.

- Bir omurgasız mümkün olan en iyi bakımla bile yeterince gelişmiyorsa dış paraziti olup olmadığını kontrol ediniz. Bu parazitler çok küçük olabilir ve sadece geceleri ortaya çıkabilir.

 

Planaria Kurtları


planariasex1hx5 Deniz Akvaryumlarında Omurgasızlardan Birinin Hastalanması Halinde Yapılması Gerekenler

Yaklaşık 5 mm büyüklüğünde düz beyaz ya da kırmızı kurtlardır. Salgılarıyla anemonlara, mercanlara vb. türlere zarar verebilirler. Bu kurtlar esnek bir boruyla akvaryumdan alınabilir. Bazen geceleri akvaryum üzerine güçlü bir el feneri koymak faydalı olabilir. Pek çok planarya ışıkta toplanır ve bunları temizlemek daha kolay olur. Satın almadan önce omurgasızları iyice gözlemleyiniz. Küçük, kızıl kahverengi, oval benekler genellikle planaryadır.

Bristle Kurtlarının Zararları

Bristle Kurtları (Polychaetes)
bristleworm Deniz Akvaryumlarında Omurgasızlardan Birinin Hastalanması Halinde Yapılması Gerekenler

Aslında leşle beslenir. Mantar anemonları ve taş mercanları kemirerek yaşar. Avlarını da bunlardan koparır. Keskin çeneleriyle yerleşik canlıları yaralar. Balık etiyle bir araya toplanıp daha sonra atmak mümkündür. Bristle kurtları genellikle geceleri faal olduklarından bu işlem karanlıkta yapılmalıdır. Dikkat: Bu kurtlara dokunmayınız! Tüyleri kırılarak derinizin tahriş olmasına neden olur!

Küçük bristle kurtları gündüzleri çakılların arasında saklanır ve büyük miktarda çakılın alınması (yaklaşık %30 ? 50) ve taze su ile yıkanması ile temizlenebilir. Zaman zaman Polychaete?lerin temizlenmesinde bu yöntem yeterli olacaktır.

Bir çok salyangoz, anemonları, mercanları vb. kemirir. Resif akvaryumunda her salyangozun bir cımbız yardımıyla tek tek ayıklanması gerekir. Bazı salyangoz türleri özellikle yerleşik omurgasızları yiyerek beslenir.

Mermer Kurtları Saron_shrimp zararları

Mermer karidesler
saron Deniz Akvaryumlarında Omurgasızlardan Birinin Hastalanması Halinde Yapılması Gerekenler

Mermer karidesler gibi avcı karides türleri (Saron türleri) anemonları kelimenin tam anlamıyla kesebilir. Geceleri faal olan bu hayvanlar esnek bir hortum vasıtasıyla tahliye edilebilir ya da cımbız kullanılarak ayıklanabilir.

Mikro organizmaların (bakteriler, tek hücreli parazitler) neden olduğu parazit hastalıklar sadece kimyasalların (ozon, hidrojen peroksit, fosfat) neden olduğu hasar sonucu görülür ve bakımlı akvaryumlarda neredeyse hiç görülmez.

Bahsi geçen bu parazitlere karşı çeşitli ilaçlar uygulanarak mücadele etmek mümkün değildir çünkü ilaçlar ?arzu edilen? omurgasızlarla ? arzu edilmeyenleri ayırt edemez.

Yukarı