Anemon Balığı Üretimi

Pomacentridae ailesine mensup bu balıklar gerçekten hoş ve eğlenceli balıklar. Anemon Balıkları, halk dili palyaço balıkları olarak adlandırılıyor. Bakımları nispeten daha kolay olduğundan başlangıç için önerilen bir tür. Aslında tamamı bu sağlam yapıya sahip değil malesef. En büyük avantajları her türlü kuru yemi rahat kabul etmeleridir. Bazı yumuşak huylu türleri bir arada bulundurulabilirken, bazı türleri asla akvaryumda aynı türü barındırmıyor. Örnek olarak, Maron clown sert bir balık. Beslenme konusunda birçok deniz balığıyla benzerlik göstererek külden zengin temel bir deniz balığı yemleri ile beslenebilirler. Haftada 2-3 sefer canlı yem verilmelidir. Diyetlerine midye, kalamar, karides gibi besinler eklenmelidir.
Beslenme Biçimi: kaliteli kuru yem ve canlı yem

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif

Işık: Normal

Davranış Biçimi: Barışçıldır

Tuzluluk: 1.023

En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm

Sıcaklık: 25 - 28 ºC

Reef Uyumu: Uyumlu

pH: 8.2 - 8.5

Üretilmesi planlanıyorsa zaten her gün vermek başarıya yaklaştırır. Bitkisel yem verilmesine gerek olmayan bir tür. Hazır yemler içerisindeki bitkisel katkılardan bu ihtiyacını karşılarlar. Palyaço balıklarının tamamı erkek olarak doğar. Diğer tüm palyaço balıkları gibi hiyerarşik düzene göre en tepedeki balık daha fazla büyüyerek dişi olur. Sıradaki diğer güçlü balık ise eşi konumunda yerini alır. Baskın olanlar eş olurken diğer bireylerin tamamı erkek olarak kalır. Eğer bir çif palyaço elde edecekseniz mutlaka küçük yavru boyda satın alın, bu eşleşmeyi kolaylaştırır. Ya da çift olduğunu bildiğiniz balıkları satın almalısınız. Büyük balıklar satın alırken unutmamanız gerekenler var tabi, dişi balık erkeği yaralayıp öldürdüğüne çok kez şahit olunmuştur. Bu da seçimin önemini bize hatırlatıyor. Bir diğer yöntem ise, doğalarını taklit ederek üretmeyi düşündüğünüz akvaryumda büyük balık türleri veya başka balık yoksa kalabalık yavru sürüsünü eklemektir. Mutlaka aralarından akvaryumun boyuna göre 2-3 çift çıkacaktır.
Larvaların akvaryumdan alınması konusu malesef anlatılmamış ve yüzeysel olarak üzerinden geçilmiş bir konudur. Larvalar tamamen karanlık ortamda 8-9. günün sonunda yumurtalardan çıkarak su yüzyine çıkarlar. Bu gün hesaplanmalı filtre sistemi kapatılmalıdır. Gece akvaryuma ışık tutarak larvalar sifonlama ile alınmalıdır. Yoksa hem filtre sistemine çekilir, hem anne baba dahil diğer balıklar trafından sabah yenirler. Yukarıda ki fotoğraf kafes sistemidir. Bu sistemde larvalar çıkış anından itibaren cam kafes içinde kalır ve rahat zarar görmeden larvaların alınmasını sağlar.

Üretilmesi deniz balıklarına göre en kolay türdür. Cichlid balıkları gibi periyodik olarak yumurtlarlar. Yumurtaları oldukça büyük sayılır. Bu yüzden daha kolay yem kabul edebilirler. Anemon üretim sürecinde size yardımcı olabilir, bu şart olmasa da, güvende hissetmeleri açısından iyi olur. Anemonsuzda yumurtlamak için kendilerine akvaryumda güvenli bir yer oluşturacaklardır. Düz bir kaya akvaryumlarda en çok tercih edilen bölgelerdir. Yumurtaların açılması sıcaklığa gre değişse de, ortalama 8-9 gün arasında açılır , larvalar serbest yüzmeye başlar. Sıkıntı asıl biraz bu noktada başlar. İlk bir iki hafta atlatılırsa zaten yaşama oranları çok çok yükselir. Her ne kadar Yumurta ve lavraları büyük olsa da, beslemek için kültür yemlere ihtiyaç vardır. Fitoplankton , clown fish icin S tipi rotifer, canlı yem ünitesi kurmanız şansını yükseltir. Ülkemizde kültürler temin edilebilmektedir. Üretim akvaryumu en az 250 litre civarı olmalı. Çok aşırı canlı kaya ilavesi yerine düz yüzeye sahip kaliteli kaya seçilmlidir. Beslenmeleri genellikle canlı yem gibi akvaryuma yük getirecek besinler olduğundan seçilecek ps kaliteli olmalıdır. Üremeye hazırlandıkları bariz olarak gözlemlenebilir. Sert mizaca bürünür ve ağızları ile seçilen kaya temizlenir. Yavrulara baba bakarken, annenin görevi korumadır. Bu dönemde akvaryum dostları yumurtalara saldıracak, stres yaratacak türler olmamalıdır.

Faydalı ip uçları nelerdir diye bakarsak, konak anemon olarak tercihleri, Heteractis magnifica- Stichodactyla gigantea- Stichodactyla mertensii. Diğer seçilen yumaşak mercanlar ise, Xenia, Leather coral.

Küçük yavru alarak çift oluşturmak, yavrular için kültür yem üretim ünitesi, güvenli, stresten uzak bir ortam. kaliteli güçlü bir ps.

TEMEL SERT

Yukarı