Deniz Akvaryumu Cycle Dönemi

Döngü sürecinle ilgili bazı bilgilere ele almadan önce belirtilmesi gereken en önemli şey şu:

Cycle sürecini doğru bir şekilde geçirmek için ,ilk yapılacak şey; sabretmek ve kontrol etmektir. Başarılı ve sağlıklı bir cycle sürecinin ilk adımı  bu olmalıdır.

 

Cycle nedir?

Sözlük anlamı ile döngü, dönüşüm veya siklus anlamına gelen cycle doğru ve sağlıklı bir akvaryum kurmanın temelidir. Cycle süreci ne kadar doğru ve sağlıklı bitirilirse, küçük okyanusunuzun yaşamı o kadar başarılı olarak sürecektir.

Cycle; akvaryumda biyolojik döngünün ve bakteriyel yaşamın başlaması,aerobic ve unaerobic bakterilerin doğru miktar ve yerleşke ile oluşması ve sonuçta suyun içinde canlıların yaşayacağı değerlere ulaşması demektir.

Cycle süreci; hem akvaryumunuz hem de sizin için atlatılacak ya da atlatılması gereken en gergin ve zor zaman olacaktır. Cycle denilen süreç, ortalama olarak 4 hafta, bazı durumlarda biraz daha uzun süren bir zaman dilimidir.

 

Cycle Süreci nasıl başlar?

Aslına bakarsanız suya tuz katıp motorları çalıştırmaya başladığınız anda, bu süreç başlamıştır bana göre. Ancak bu kadar basit değildir işin aslı...

Tuzun tamamen erimesini müteakip, canlı kayalarınızı istediğiniz zaman ekleyebilirsiniz. Akvaryumda sağlıklı bir cycle başlatabilmek için oksijenli ve oksijensiz bakterilerin yuvalanacağı yerler olmalıdır. Bu yüzden taban malzemesi, -eğer kule filtrasyon yapılıyorsa- filtre ekipmanları ve tabii ki kayalar akvaryuma girmeden cycle başlıyor demek çok da doğru olmayabilir. Bakterilerin tutunacakları yerler bulunması başlangıç için önemli bir kriterdir.

 

Yapılması gerekenler nelerdir

Cycle sürecinde en önemli nokta amonyak ve nitrit kontrolüdür. Amonyak ve nitrit değerleri sürekli gözlenmelidir. Bir deniz akvaryumunda cycle sürecinde bazı bakterilerin yerleşmesi amonyağın sıfırlanmasına bağlıdır. Bazıları ise amonyak seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde yerleşeceklerdir.

Başlangıçta PS üzerine fazla yük düşmemesi için elyaf, biyolojik sünger, bioball ya da mercan kırığı kullanmak tercih meselesi olacaktır.

Gerçek olan şudur ki; taban malzemesi ve kayalar cycle sürecinde amonyağın ve nitritin sıfırlanmasını sağlayacaklardır. Ancak bunların sıfırlanmasını takiben akvaryumda nitrat patlaması olacaktır.

Bu süreçte hazırda tuzlu su bulundurmak faydalı olacaktır. Deniz akvaryumunda sürekli gözlenmesi gereken bir başka değerde ph değeridir. Amonyak ve nitrit ile birlikte kontrol edilmeli, ideal değerlerde tutulması için gayret edilmelidir. Deniz akvaryumunda ph zaman geçtikçe düşer. Ancak bu düşüş hızlı ve büyük değerlerde olmamalıdır. Düşen ph' ı yükseltmek gerekir. Ph yükseltecek bir çok kimyasal olsa da , sodyum bikarbonat ( yemek sodası) pratik bir yoldur. Bir kabın içine doldurulacak bir miktar tatlı su içinde eritilecek 2-3 çay kaşığı soda akvaryuma çok yavaşça mümkünse check valfli damlatma yöntemi ile eklenmelidir.

Cycle' ın başladığına dair en önemli gösterge, camlarda, kayalarda, taban malzemesinde kısacası akvaryumun tüm yüzeylerinde diatom alg denilen kahverengi yosunlaşmanın başlamasıdır. Diatom algler döngü tamamlandığında kendiliğinden kaybolurlar ve yerlerini yeşil yosunlaşmaya bırakırlar.

Cycle sürecinde, önemli unsurlardan biri de aydınlatmadır. Şahsi fikrime göre ,bu dönemde aktinikler dışında bir aydınlatmaya geek yoktur. Zira zaten cycle gereği oluşmakta olan yosunlar beyaz ışıklandırma ile artacaktır. Günde 12 saat aktinik aydınlatma yeterlidir. Bu aynı zamanda coraline oluşumunu da sağlar.

Eğer uygun aydınlatma kullanılmıyorsa, yosun sorununu çözmek zaman alacaktır.( Bu konu ile ilgili olarak," Deniz akvaryumlarında ışıklandırma ve simbiyotik yaşam" başlıklarına göz atmanızı tavsiye ederim.)

Canlı olmayan akvaryuma az miktarda yemleme yapmak da cycle' ı hızlandırır. Bunun dışında amonyak eklemek, bir parça donmuş karidesi gözenekli bir beze sararak akvaryuma bırakmak da uygulana yöntemlerdir.( Bunları çok sağlıklı ve doğal bulmadığımı da eklemeliyim)

Eğer cycle sürecinde canlı kullanacaksanız dayanıklı balık türleri ( damsel ve dottyback gibi) uygun bir seçim olacaktır. Aynı zamanda kabuklular da cycle için faydalıdır.Yengeç, hermit vs. uygun seçimler olacaktır.

Amonyak ve nitrit sıfırlanıp, nitrat seviyesi de düşmeye başladığında sürecin sonuna gelindiği anlaşılmalıdır. Cycle sonunda akvaryumda bir miktar su değişimi yapılmalıdır. Bunun için bir tecrübem % 25 rakamını ortaya koyuyor.

Aynı zamanda akvaryumda buharlaşma ile eksilen su miktarı tespit edilip, düzenli olarak tatlı su eklenerek tamamlanmalıdır. Tuzluluk oranı sabit olmalıdır.

Eğer akvaryumda doğru ışıklandırma varsa fosfat, silikat değerleri normalse ve amonyak nitrit sıfırlanıp, nitrat da makul değerlere düştüyse cycle sonunda yosunlaşma azalır ve kendiliğinden yok olur. Eğer bu gerçekleşmiyorsa tüm bu etkenleri tekrar gözden geçirmek gerekecektir.

Cycle önemli bir süreçtir, sabırla ve doğru şekilde hareket edilirse başarılı bir akvaryum için atlatılacak en zor engellerden biridir.

Yukarı