Plankton Üretimi

 

 

 

Planktonlar

 

Fitoplanktonlar okyanuslarda yaşayan mikroskobik alglerdir. Fitoplankton denizlerde besin zincirinin en alt seviyesidir ve bazı balina türlerinin  (Blue whales, bowhead whales, baleen whales, gray whales, humpbacks, right whales) dahil birçok canlının temel besinidir, denizlerde 80-150 yıl civarlarında yaşamlarını sürdürebilirler. Bir günde sayıları 2 kat artabilir. Çok çeşitli türü, değişik boyut ve görünümlerde olmasına rağmen tüm fitoplanktonlar fotosentezden kaynaklanan chlorophyll pigmentinden dolay yeşil olurlar.

 

Plankton Üretimi

 

Öncelikle 2 tane 1-2 ya da 3 lt. pet ya da cam hijyenik bir şişe, şişelere 24 saat hava vermek için hava motoru ve günde 16-20 saat ışık vermek için floresan gerekiyor. Daylight, 5000-6500K floresanlar uygun olacaktır. Işığın kapandı sürede tamamen karanlık ortam yaratılmalıdır. Aydınlatma sürelerini ayarlamak için timer (zamanlayıcı) kullanmak işlerinizi çok rahatlatacaktır.

Aldığınız kültürü 2?ye bölerek bu 2 ayrı şişeye yarı yarıya paylaştırarak ve hazırladığınız şişelerin diğer yarısına da 1018-1020 tuzlulukda su ilave ederek fito plankton üretimine başlayabilirsiniz.

 

Türkiye?de Aquamaks?dan elde edeceğiniz plankton kültürü 1 ya da 2 lt  %98 saf kültürden oluşacaktır. Koyu yeşil renkli, su şeklindedir. Elimdeki türler: Nannochloropsis ve Tetraselmis. (Nannochloropsis 2-4 micron, Tetraselmis 8-16 micron.)

Alınan kültürün miktarına bağlı olarak, bir kısmını şişeleyerek buzdolabında muhafaza edebilir ve hergün akvaryumunuzda kullanabilirsiniz ya da 2 ayrı şişede çarpışma (ölüm / crash) riskini bölerek üretime başlayabilirsiniz. Üretim için yarım litrenin altında kültürü kullanmamanızı zira üremede sıkıntı yaşandığını söyleyebilirim. Bu oranlarla 1 hafta içinde tamamı kullanıma hazır olacaktır.

 

Hazırlanan su ile tamamlanan sistemle planktonlar sürekli hazır ve koyu yeşil olacaktır. Gün geçtikçe yeşil rengin koyulaştığını kendiniz gözle de görebilirsiniz. Sürekli verdiğiniz havanın yanısıra her gün şişeyi karıştırarak altta biriken tortuları dağıtmalısınız ki planktonlarda çarpışma olmasın. Verilen hava miktarı çok önemli olmamakla birlikte tabanda birikme yaratmamak için suda yeterli sirkülasyonu yaratmalıdır. Su sıcaklığı için oda sıcaklığı idealdir. Besin için akvaryum bitki gübreleri kullanılabileceği gibi herhangi bir besin kullanmadan da üretim gerçekleştirebilirsiniz. Fitolar fotosentetik canlılardır ve ışık yeterli olacaktır.

 

Buharlaşan su ile birlikte seviye azaldıkça, tuzluluğu düzenlenmiş, tamamen temiz yeni su hazırlayarak şişeye ilave eder ve böyle sürekliliği sağlayabilirsiniz. Kendi uygulamamda haftada bir şişenin yarısı kullanım için dolaba, diğer yarısı da yeni üretim için hazırladığım yeni şişeye ekleniyor. Hazırlanan planktonlardan yarım litrelik bir şişeyi buzdolabına koyarak akvaryuma ilave etmek için sürekli hazır tutabilirsiniz. Buzdolabındaki şişe de her gün çalkalanmalıdır. Buzdolabında soğukta kalan planktonlar yaklaşık 3-5 ay ölmeden muhafaza edilebilmektedirler.

Planktonlarda ölümleri sarıya dönen renklerinden anlayabilirsiniz. Ölüm yaşandığında suyun koyu yeşil rengi sarımtırak bir renk almaktadır. Ölü planktonları akvaryumunuzda kesinlikle kullanmamalısınız.

 

Pilanktonların ilk akvaryuma eklenirken kesinlikle sabırlı olmalı ve yeterli kullanım miktarının 10?da 1?i kadar oranda eklemelisiniz. İdeal oran 1 haftalık süreye yayılmalıdır. 400 litrelik bir akvaryum için günlük 10 ml. elinizdeki plankton yeterli olacaktır. Miktarlara sürekli riayet edilmelidir.

 

Fito plankton eklemeye başladıktan sonra akvaryumunuz camlarında yosunlaşmanın oldukça azaldığını farkedebilirsiniz. Fitolar önemli miktarda Omega-3 asitleri içerir. Akvaryumunuzda clam, simbiyotik zooxanthellae, feather duster, soft mercanlar, Goniopora ve Gorgonianlar, bazı küçük balıklar, balık larvaları ve zooplanktonlar fitoları direk besin olarak tüketirler. Üretimi deniz akvaryumları için belki de en kolay şeylerden birisidir.

Rotifer ise gammarus gibi bir zooplankton türüdür

 

 

 

 

 

Yukarı