Anemon Beslemek

Anemonlar: Anemonlar yüksek ışık ve akıntı isterler. Bir KPS mercan akvaryumu için uygun canlılardır fakat diğer canlılara değmemeleri gerekir aksi halde öldürebilirler. Kötü yanları çoğunun çok fazla büyümesidir bu yüzden tür seçiminde oldukça dikkatli olunması gereklidir. Bazı türler kumda olmayı tercih ederken bazılarının kaya üzerinde durması lazımdır.

Actinia equina - Deniz domatesi

Beadlet anemon,domates anemonu veya deniz şakayığı adlarıyla da bilinir.

Suyun dışında tentaküllerini içeri çeker. Dalgaların arasındaki kayalara jelimsi bir yapıyla tutunurlar. Suyun içinde olduklarında silindir şeklinde olan vucutları avını yakalamak için dışarı çıkardığı 192 zehirli tentakülü tarafından kısmen gizlenir.
Vucutlarının alt kısmı silindir şeklinde fakat biraz yassılaşmıştır. Bu kısım yapışkanlı ve vantuzludur. Bu yapıları sayesinde taş ve kayaların üzerine tutunurlar. Çapı 5 cm?nin üzerinde geniş bir vucuda sahiptirler. Vucutlarının üst kısmından 192 tentakül 6 sıra halinde dizilmiştir. Tentaküllerin çıktığı bu kısmın etrafında vucudu bir çember gibi saran ?acrorhagi? denilen mavi boncuk gibi çıkıntılar bulunur.

Denizlerde sular alçaldığında kayalık sahillerde ve hatta bazı kumluk bölgelerde groyneslerin üzerinde bulunabilirler. Çok yaygın ve bol bulunurlar. Havanın sıcaklığı düştüğünde yaşamaları için elverişli sığınaklara girerler. Bunun dışında taşların altında,kayalık sularda,deniz altı mağaralarında,iri kayalara tutunarak,midye yataklarının bol olduğu koylarda bulunurlar.Bir yere kendini tespit ederek,tutunarak yaşayan canlılara göre dünyada olağandışı bir yayılış gösterirler. Rusyanın kuzey sahilinde bulunan Kola yarım adasından Batı Afrikadaki Guinea?nın tropikal körfezine kadar dağılım gösterir. Özellikle Baltık Denizi ve bir populasyonu korumanın imkansız olduğu brackish sularında bulunmazlar. Alçak ve yüksek su seviyelerinin arasında olmasına rağmen sığ sularda ve kayalık sahillerin heryerinde bulunabilirler.

Akvaryumlarda kolaylıkla yaşayabilirler çünkü ölü organik maddelerle beslenirler. Tentaküllerini yavaşça hareket ettirerek besini ağızlarını aralayarak alırlar ve mide boşluğuna bırakırlar.

Doğada, ağızları ile aldıkları besinin büyük bir kısmını küçük crustaceanslar ile zooplanktonlar ve solucanlar oluşturur. En büyük deniz gülleri midye yataklarında bulunur ve bu moluskaların etleri onların temel besinini oluşturur.
Domates anemonlar genellikle kaya çatlaklarına gizlenirler. Besinlerine saldırmazlar fakat en iyi besin yerini bulurlar. Günlük yiyeceklerinin büyük bir kısmı dalga hareketleri sonucu ortaya çıkar. Hareketleri sınırlıdır,suyun hareketi ile yiyeceklerini saptadıkları noktaya sürüklenirler.Kışın planktonik organizmalar azaldığı için fakir besinlerle aylarca beslenmek zorunda kalırlar. Bu nedenle açlıktan ölebilirler.

Domates anemonlar akvaryum içerisine alındıklarında doğadaki hallerine nazaran bedenleri küçülür ve sağlıksız,soluk bir görünüşleri ortaya çıkar ve hatta ölümde ortaya çıkar. Bu davranışları olağan dışı görünsede normaldir. Ve bu konu araştırmacılar tarafından hala araştırılıyor. Daha sonra normal hallerine dönecektirler. Doğal hareketlerinin sınırlı olması nedeniyle akvaryumdaki yaşamları onlar için başarılıdır. Akvaryuma alındıklarında eğer suyun her ay % 20?si değiştirilirse , suyun tuzluluk oranı % 3.2 ile % 3.4 arasında tutulursa ve yeterli besin verilirse hemen hemen doğadaki halinden daha iyi bir gelişme gösterirler. Küçük bir akvaryumda 10 yıl yaşayabilirler.

Epicystis crucifer Anemon

Phymanthidae ailesinin bir üyesi olan dayanıklı bir anemon türüdür. Anavatanı Karayipler' dir. Beaded,Flower ve rock anemon olarak da bilinir. Değişik renklerde olabilir. Ağız kısmını içeren halka kısmı anemon aktif değilken genelde renk değiştirir.

Tek başına veya grup içinde yaşayabilir. Kendine kuytu, dik kayların altını mekan olarak seçmeyi tercih eder. Vücudunun büyük bir kısmını kuma gömebilir, sadece ağız kısmı ve tentakülleri dışarda kalır.

Kötü su koşullarını tolere etmez. Orta kuvvette ışık ve akıntı ister. Akvaryumda gezinmek gibi bir eğilimi yoktur. Bu yüzden reef akvaryumları için uygun bir anemon türü olacaktır.

Dışarıdan beslenmesi sağlıklı kalması için gereklidir. Fotosentetik olsa da haftada bir kez carnivore bir diyet programı ile, karides, küçük balık parçaları gibi yemlerle desteklenmelidir.

Condylactis sp. Anemon

Pink Tip Haitian Anemone olarak geçer. Gerçekten görsel olarak çok güzel bir anemon türüdür. Bu güzelliği nedeniyle ticareti yapılan, ülkemize de çok sık getirilen bir türdür.

Hareketli beyaz tentakülleri, pembe ya da mor uçlarla renklenir. Güçlü bir ışık ve akıntı isterler. Çoğunlukla Haiti civarındaki lagunlarda, ya da resiflerde bulunurlar. Su koşullarındaki değişimlere duyarlıdırlar. Akvaryumda uygun yeri bulamazlarsa çok hareket ederler. Bu yüzden resif akvaryumlarında dikkatle bakılmalıdırlar. Clown balılarının bir çok türüne konakçılık yapar. Anemonların içeriden su ile desteklenen polipli organizmalar olduğu düşünülürse; anemon türlerinin farklılıkları da ortaya çıkacaktır. Condylactis zooxanthellae' ler sayesinde simbiyotik bir yaşam içinde olduğundan ve bu canlılar fotosentez yaptığından eğer yeterli ışığı alırsa beslenmesinde sorun olmayacaktır.

Güçlü ışığın en az iki haftada bir dışarıdan yemleme ile desteklenmesi gelişimini ve sağlığını olumlu etkiler. İşlevsel tentakülleri ile sudaki mikro organizmaları da toplayarak beslenecektir.

Diğer türlerle kıyaslandığında oldukça küçük bir anemon türüdür.

Corynactis californica Anemon

Strawberry anemone, California club-ray isimleriyle de bilinir. 1936 yılında sınıflandırılmıştır.

Corallimorphidae ailesine ait, Corallimorpha takımının anthozoa sınıfına ait canlılardır. Corallimorph' lar gerçek anemonlar değillerdir. En önemli fark tentaküllerinin sona erdiği noktadır. Aynı zamanda tentakülleri tamamen geri çekilebilir değildir. Tentaküller genelde beyazdır.

Bazı özellikleri ve davranışlarıyla mercanlara da benzerlik gösterirler. Genellikle grup halinde yaşarlar.Kırmızı, pembe,mor, kahverengi,turuncu,eflatun,donuk mavi gibi renklerde olabilirler.

İsmini aldığı yer olan Kaliforniya'nın güneyi anavatanı kabul edilir.İngiliz Kolombiyasından, San Martin Adasına ve Baja' ya kadar olan bölgede yoğun olsalar da, kuzey California kıyılarında da rastlanmaktadır.

Güçlü bir akıntı olan her yerde olabilirler. 30 metreye kadar derinlikte bulunabilirler.

Macrodactyla doreensis

Değişik kaynaklarda Corkscrew Anemone, Sand Anemone, Red Base Anemone, and Long Tentacle Red Base Anemone gibi isimlerle geçmektedir.

Çoğu zaman Heteractis crispa türleri ile karıştırılır.Aslında benzerlikleri de yok değildir. Çok değişik renkleri olsa da, "base" denilen göbek kısmı genelde turuncudan kırmızıya değişen bir renktedir.

Amphiprion perideraion ve A. clarki türü clown balıklarına ev sahipliği yapar. Orta ışık ve orta akıntıdan hoşlanan yarı agresif bir anemondur. Bakımı orta zorluktadır.

Anavatanı indo pasifiktir.

Yukarı