Ahli cichlid balıkları hakkında bilgi

Sciaenochromis Fryeri (Ahli)

Latince Adı: Sciaenochromis fryeri 

 

Coğrafik Kökeni:Taiwan Reef, Chinyankwazi ve Chinyamwezi Adaları. 

 

Yaşam Alanı: Malawi Gölü'nün yarı kayalık yarı kumluk kesimleri. 

 

Beslenme Biçimi: Etçil 

 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif. Kendi Türlerine Davranısı: Agresif. 

 

Yüzme Seviyesi: Dip 

 

Cinsiyet Ayrımı:Erkeklerde mavi renkleri üzerine 9-12 adet koyu mavi dikine çizgiler taşırlar.Dişiler ise gri ve kahverengi gümüşe yakın renklere sahiptirler. 

 

Üreme: Dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir. 

 

Sıcaklık: 23 - 28 °C ideal 25 °C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 20 cm. , dişiler 16 cm. 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt 

 

Su Sertliği: Sert 

 

pH: 7.0- 8.5 

 

Zorluk Seviyesi: 1 

 

Genel Yorum: Güneyde bulunan gruplarda erkeklerin dudaklarından başlayıp sırt yüzgecinin sonuna kadar beyazlık bulunur ve anal yüzgeçlerindeki kırmızı renk daha güçlüdür.Doğada diğer küçük balıklarla beslenirler bu yüzden tank arkadaşı olarak kendinden küçük balıklar seçilmemelidir.Büyük kayalardan oluşan mağaraları severler.Kayalık alanların yanında kumluk yüzme alanları da bırakılmalıdır.

Ahli (Sciaenochromis ahli) Beslenmesi, Cinsiyet Ayrımı, Üretimi

 

Cinsiyet ayrımı: 

 

Yaklaşık 1 yılda cinsel oldunluğa ulaşan erkekler metalik mavinin tonlarını taşırlar. Erkeklerde kafa bölgesinden yayılanrenklenme 6. ayda başlar, 12. aya kadar sürer.

 

Beslenme: 

En uygunu dondurulmuş canlı yemlerdir. Dondurulmuş yem bulunamıyorsa, kıyılmış karides, midye ve balık etleri de verilebilir.

 

Gerekli akvaryum şartları ve bakımı: 

Taşlarla saklanma yerleri oluşturulmuş geniş akvaryumlarda diğer benzer boy ve beslenme alışkanlığındaki Malawi çiklitleriyle beraber bakılabilirler. Bitkilere zaman zaman zarar verebilirler. Erkekler, diğer mavi Afrika çiklitlerine karşı çok saldırgandır. Hangi türden olursa olsun, akvaryumda sadece bir tane mavi renkli Malawi erkeği bulunmalıdır. 1 Ahli erkeğine en az 3 Ahli dişisi düşmelidir. Erkek balık tarafından sürekli kovalanan dişiler için akvaryumda taşlarla saklanma yerleri oluşturmak gerekir. Ahli, küçük balıklarla bir araya konmamalıdır.

 

Üreme: 

Yumurtlamadan sonra erkek dişiyi çok hırpalayabilir; yumurtlama akvaryumunda dişi için mutlaka bolca saklanma yeri olmalıdır. Bir seferde ortalama 50-60 yumurta bırakılır. Genellikle ancak yaklaşık 1/4'ü dişi çıkan yavrular, eşitsiz büyüme eğilimindedirler. Kardeşler arası yamyamlığı engellemek için yavruları düzenli aralıklarla boylarına göre ayırmak gerekir; aksi halde yavrular arasında hiç dişi kalmayabilir. Boyları erkeklere göre küçük olan dişiler, ilk önce yem olurlar. Bu türü satın alırken, dişi çıkma şansını artırmak için küçük yavrulardan birkaç tane seçmek gerekir.

 

 

Yukarı