Beyaz prenses cichlid balıkları hakkında bilgi

Pseudotropheus Socolofi Albino (Snow Prenses)

Latince Adı: Pseudotropheus socolofi 

 

Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün kayalık kesimleri. 

 

Beslenme Biçimi: Otçul 

 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif. Kendi Türlerine Davranısı: Orta derecede agresif. 

 

Üreme: Dişiler ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir. 

 

Sıcaklık: 25 - 26 °C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 150 lt 

 

Su Sertliği: Sert 

 

pH: 7.5- 8.5 

 

Genel Yorum: Sık rastlanan bir balıktır, akvaryumu bol kayalık olmalıdır. Dişiler ile erkeklerin net bir farkı yoktur. Dişiler biraz daha küçük, karınları daha şişkin ve yumurta benekleri daha az sayıda olur.

Beyaz Prenses Snow beslenmesi, Bakımı, Üretimi

Beyaz ya da snow prenses  türlerinden biri Metriaclima greshakei (Albino) 'dur.

 

Snow prenses ile en çok karıştırılan türdür. Yanlış anlaşılmasını istemem, her balık güzeldir fakat bu tür snow prenseslerden daha agresiftir ve daha kolay ürer. 

Bu makaleye konu olan balık yani snow prenses ise aşağıdaki resimdedir.

 

 

Beslenme : Otçul oldukları söylense de 1.5 yıllık deneyimimle söyleyebilirim ki hem etçil hem otçul sınıfına dahil edilebilirler. 

Özellikle yavruların yüksek oranda proteinle beslenmesinin sakıncası yok, faydaları vardır.

 

 

Önemli bir husus ise yavru vermeye başlayan yetişkinlerde (12 aydan itibaren oturmuş, genç damızlık kabul edilirler) canlı yem kullanılmaması gerekliliğidir.

Canlı yem ve yüksek oranda proteinli yemleme azaltılmalı otçul beslenmeye ağırlık verilmelidir. Aksi durumda (Aşırı canlı yem verme, aşırı besleme v.b.) yavru(yumurta) yutma, tükürme, erkekte kısırlık sonucu döllenmemiş yumurtalar. Dişide üreme isteği azalması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yazdıklarım sadece snow prensesler için değil çoğu malawi türü için geçerlidir.

 

Davranış Biçimi: 

 

Mükemmel balıklardır, görünüşleri ve hareketlilikleri ile akvaryuma renk katarlar, aç bırakılmadıklarında kovalama haricinde diğer balıklara zarar vermezler.

 

Orta derecede agresiftirler yani 'terör estirir' yorumları biraz abartılıdır. Bu yorumların başlıca nedenleri ise ; Diğer türlerle karıştırılmaları, küçük akvaryumlarda ve fazla sayıda balıkla birlikte beslenmeleridir.

 

 

Erkekleri sarı prensesler veya ahliler gibi bölge edinir ve bölgelerini korurlar. Diğer türlerden farklı olarak dişileri de baskın durumda olduklarında bölge belirleyebilirler. Titreme davranışını sergileyebilirler.

 

 

 

Erkekler erkeklerle, dişiler dişilerle, erkekler dişilerle ağız ağıza kavga edebilirler, bu baskınlık mücadelesidir ve tüm türler için cinsiyet ayrımı olmaksızın geçerlidir.

 

Eğer beyaz prenseslerin agresifliğinden şikayetçi iseniz diğer türlerden daha küçük boylarda alabilirsiniz.(En az 3-4 cm'lik fark)

 

 

Üreme: 

Erkek dişi oranının en az 1 erkek/3 dişi şeklinde olması gerekir. 1 erkek 8 dişiye kadar varabilen sayılarda harem kurabilir. Bu şartın sağlanması agresifliklerinide önemli oranda azaltacaktır.

 

 

 

Üremeleri için kaya dekoru, kum v.s. gereklidir, olmazsa olmaz dense, sürekli tavsiye edilse de genel olarak tüm malawiler için dekorun üremede önemli olmadığı kanıtlanmıştır. 

 

 

Snow prensesler bakılmalarına ve şartlara bağlı olarak 6 ila 8 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşabilirler. Diğer türlerde olduğu gibi üreme durumları boyları ile değil yaşları ile alakalıdır. Yavru almak için ihtiyacınız olan yegane şart sağlıklı 1 erkek ve 1 dişidir. İdeal olan ise 1 erkek 5 dişidir.

 

Eğer yeni bir akvaryum kuruyor ve yavru almak istiyorsanız sizlere tavsiyem 10 ila 20 adet arası yavru snow prenses alarak cinsiyetleri belirlendikçe fazla erkekleri elemenizdir. En sağlıklı yol budur.

 

Dişi yumurta aldığında yem yemeyi bırakır ve ağzı farkedilir derecede şişer.

 

Ağzı dolu dişi

Ağzına yumurta alan bir snow prensesi daha fazla yavru alabilmek ve daha fazla aç bırakmamak için 10'uncu günden itibaren sağabilirsiniz ([Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir.  veya yavrularını kendiliğinden bırakması için ayrı bir akvaryuma alabilirsiniz. 20-25 gün arasında kendiliğinden yavrularını bırakacaktır.

8 günlük iken kusturulma yöntemiyle ayrılan yavrular

 

 

 

 

 

 

Cinsiyet ayrımı:

 Cinsiyet ayrımı oldukça basittir.

Anal yüzgeçlerindeki yumurta beneklerine bakılır.

 

Dişiler

 

Dişilerin yavrularında (3-7 ay arası) 1 veya yok(0) 

Yetişkinlerinde (8-x ay arası) 2,nadiren 3 benek olur.

Erkekler 

 

Erkeklerin yavrularında (3-7 ay arası) 2 veya 3.

 

Yetişkinlerinde (8-x ay arası) 3 ve daha fazla yumurta beneği olur.

Yumurta beneği nedir?

 

Resimde görüldüğü gibi anal yüzgeçte bulunan sarımsı noktalardır(benekler). Dişiler bunları yumurta zannederek ağızlarına almak için yaklaşırlar ve dölleme işlemi gerçekleşir. Bazı türlerde cinsiyet konusunda belirleyici olmasa dasnow prensesler için belirleyicidir.

 

İdeal sıcaklık: 26 derece.

 

Göze çarpan özellikleri: 

Aşırı haraketli ve canlıdırlar.

Dişileri yumurtalarına çok sadıktır.

 

Hastalıklara karşı dayanıklıdırlar, kolay hastalanmazlar.

 

Olumsuz su koşulları v.b. daha iyi tolere edebilirler. 

 

Direk çeşmeden yüksek oranda su değişimlerini tolere edebilirler. Aqutan, nitrivec gibi su düzenleyiciler kullanılması fuzuli masraftır.

 

 

 

Resimler.

Dişi

 

Dişi-Erkek-Dişi-Dişi

 

Akvaryuma kattıkları renk ve güzellik

 

Anne ve oğlu Baba ve oğul.

 

 

 

Ulvi ÖZGENÇ

Yukarı