Labidochromis Caeruleus (Sarı Prenses)

Latince Adı: Labidochromis caerulus 

 

Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün bol kayalık kesimleri. 

 

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul 

 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

 

Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye 

 

Cinsiyet Ayrımı: Genelde erkeklerin dorsal, pelvic ve anal yüzgeçlerinde geniş siyah bir hattın olması erkek balığı nitelesede kesin ayrım için anüs ve ventral açıklığa bakılır. Anüs ve ventral açıklık aynı boyda ise erkektir. Eğer ventral açıklık anüsten daha büyük ise de dişidir. 

 

Üreme: Dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir. 

 

Sıcaklık: 25 - 26 °C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 13cm 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 120 lt 

 

Su Sertliği: Sert 

 

pH: 7.7- 8.5 

 

Zorluk Seviyesi: 3 

 

Genel Yorum: En tutulan balıklardan biridir. Renkli, hareketli üremesi kolay, kötü şartlara toleresi yüksek bir baliktır. Akvaryumda dekor olarak kayalarla mağaralar yapılmalıdır. Erkeklerin ağzı kur yaparken siyah, mor arası bir renk alır.

Sarı Prenses Cichlid Beslenmesi, Üretimi

 En tutulan balıklardan biridir. Renkli hareketli üremesi kolay kötü şartlara toleresi yüksek bir baliktır. Akvaryumda dekor olarak kayalarla mağaralar yapılmalıdır. Erkeklerin ağzı kur yaparken siyah mor arası bir renk alır.

 

Beslenme

 

Cichlid akvaryumlarının ilk göz ağrısı olan sarı prensesler 7-8 aylıken yani 8 cm. ye geldiklerinde cinsel olgunluğa ulaşırlar. Kendi eşlerini kendileri seçer. Erkek dişi oranı 1/3 (1erkeğe 3dişi) şeklinde olmalıdır. Omnivor (Hem etçil hem otçul.) olan bu balıklara protein ağırlıklı yemlerin yanı sıra gelişimleri ve kondisyon kazanmaları için mutlaka canlı yem (artemia tubifex su piresi vb.) verilmelidir.

 

Akvaryum Şartları ve Bakım

 

Bir koloni için ideal akvaryum 100 lt. ve üstüdür. Zeminde mutlaka pH açısından midye veya mercan kırığı kullanılmalıdır. Akvaryum kayalarla mağara oluşturulacak şekilde dizayn edilmeli ayrıca cichlidlerin çoğu kumu kazdıkları için bitki dikilmemelidir. Haftada bir 1/4 oranında dipten su çekilmeli bu sayede nitrat oluşumunun önüne geçilmelidir.

 

Cinsiyet Ayırımı ve Üretim

 

Erkekler daha koyu renkte üst ve alt yüzgecindeki siyah bantlar daha koyu ve yüzgeçleri sivri biter. Kesin olmamakla birlikte erkeğin anal yüzgecinde yumurta beneği bulunur. Üreme zamanların erkekler agresif olur ve çiftleşme isteğinden dolayı yüzü ve dudakları kararır ve morarır.

 

Dişide ise bunların aksine; rengi açık sarı üst ve alt yüzgecindeki bantlar soluk ve uçları küt biter. Dişide çiftleşme zamanlarında üreme tüpü çıkar.

 

Üretimde kullanılacak çift öncelikle cinsel olgunluğa ulaşmış ve sağlıklı olması gerekmektedir. Üretimden önce; randıman alınması isteniyorsa mutlaka sıkı bir beslenmenin yanında canlı yem ile takviye yapılarak balıklarçiftleşmeye hazırlanmalıdır. Hazır olan balık kolayca eş tutp üreyecektir. Önce titremeler sonra ''O'' şeklinde dönmeler ve daha sonra dişi balık yumurtlar yumurtaları ağzına alır ve erkeğin anal yüzgecine yaklaşır erkek spermini salgılar bu sayede çiftleşme gerçekleşir. Dişi balık yumurtalarını 28 gün ağzında kuluçkaya yatırır. Bu süre zarfında yem yemez. Balığın yumurtaları tükürmemesi ve yutmaması için diğer balıklar tarafından rahatsız edilmemesi gerekmektedir. 28 gün sonunda güvende olduğunu hisseden anne balık yavrularını ağzından çıkarır ve beraber yüzmeye başlarlar. 1 gün yavrulara yem vermek gerekmez çünkü altlarında protein keseleri vardır. Diğer günler ise kaliteli ve protein ağırlıklı toz yemler verilerek yavruların gelişimleri sağlanmalıdır.

Sarı Prenses (Labidochromis caeruleus) Cinsiyet Ayrımı Ve Üretimi

 

 

 

Sarı Prenses(Erkek) 

 

 

 

Sarı Prenses(Dişi) 

 

 

Dişi ve Erkek Ayırımı ;

 

 

En belirgin özellikleri renkleri ve üst yüzgeçleridir.Erkeklerde yüzgeçler ve genel olarak rengi çok aşırı koyudur.Dişilerde ise erkeğe oranla renkler çok daha açıktır.Üst yüzgeçler ise Erkeklerde daha uzun ve kuyruk kısmına çok daha yakındır.(Resim:1 de görüldüğü gibi)

 

Yumurtlama ve Kuluçka Dönemi ;

 

Çift hazır olduğunda kur yapmaya başlar ve dişi bir yumurta bırakır erkek bu yumurtayı döller ve dişi bu yumurtayı ağzına alır.Bu işlem yumurtlama boyunca tekrar eder.Daha sonra yumurtlama işlemi bittiğinde,dişi yumurtaları 15 - 21 gün arası ağzında kuluçka edecektir.

 

Sarı Prenses 

1) Dişi erkekten büyük olduğunda ya da çiftleşme dönemlerinde titreyebilir.

2) Dişi erkekten büyük olduğunda erkeği kovalayabilir.

3) Dişilerde kumu kazabilirler.

4) Dişilerin üreme dönemlerinde karınları hafif şiştir.

 

 

 

5) Dişiler üreme dönemlerinde tüpçük çıkarırlar.

 

 

6) Cinsiyet ayrımını yapmak son derece zordur. Mesela bazı arkadaşlarımız anal yüzgecin oval ya da anal yüzgeçteki siyahlığın daha az olduğunu söylerler. Bunlar belirleyici olabilir ama kesin dişidir denilemez. Aşağıdaki bir dişi ve ağzında yumurtalar var. Anal yüzgeci sivri ve siyahtır.

 

 

 

7) İki dişi sarı prenses birbirlerini kovalayabilir, ağız ağza kavga edip titreyebilirler. Üstünlük kurmaya çalışabilirler.

 

8) Stres durumunda dişilerde de çok fazla olmasa bile hafif kararma görülebilir.

 

 

9)Erkeklerin çiftleşme dönemlerinde ağız kısmı siyahlaşır.

 

Erkeklerin çiftleşme dönemlerinde ağız kısmı siyahlaşır.

 

Erkeklerin çiftleşme dönemlerinde ağız kısmı siyahlaşır.

 

10) Erkekler çiftleşecekleri dönemde yuva kazarlar. Dişinin önünde titremeler yaparak dişiyi yuvaya çekmeye çalışırlar.

 

11) Erkeklerdeki anal yüzgecinde bulunan benekler dişilerin ağzındaki yumurtaların döllenmesine yardımcı olur. Dişi sarı prenses erkekteki beneği yumurta zannederek almaya çalışırken, erkek spermlerini dişinin ağzındaki yumurtalara bırakır. Böylece yumurtalar dişinin ağzında döllenmiş olur. Bu benekten dişilerde de bulunur. Ve genelde erkeğe göre daha az sayıdadır. Bu beneklerden hiç bulunmaya da bilir.

 

Benekli Erkek

 

 

Beneksiz Erkek 

 

Beneksiz Dişi 

 

 

 

Benekli Dişi 

 

12) Dişi yumurtaları ağzına aldığı zaman hiç yem yemez. Bazı durumlarda yem yediği görülmüştür.

13) Dişiden daha fazla yavru almak ve dişi balığı fazla aç bırakmak istemiyorsanız 12?13 günleri arasında kusturunuz. Yavrularını kendisinin bırakmasını izlemek istiyorsanız boş bir akvaryuma alarak 20?25 gün arasında bekleyiniz. 

 

Eğer ana tankınız büyük, bol saklanma yerleri var ve balık sayısı fazla değilse ayırmayabilirsiniz. Bu durumda ne kadar yavru hayatta kalabilir sorusunun yanıtı sizin tankınızın durumuna bağlıdır.

 

14)Dişi balık bazı durumlarda (stres gibi) yumurtalarını tükürebilir ya da yutabilir. Eğer yuttuysa yapacak bir şey yok. (Sağlıklı ve tecrübeli bir dişi ise toplar, toplamazsa, vakit kaybetmeden, 1,5 litrelik pet şişeyi ortadan kesin. Alt parçasının altına, yumurtaların düşmeyeceği çapta delikler açın (bolca)... Düzeneğinizi, yavru tankında hava taşının tam üstüne gelecek şekilde yerleştirip, yumurtları içine atın. Havayı sonuna kadar açın... %50'sini kurtarırsınız...) 

 

15) Erkek sayısını akvaryumunuzda her zaman az tutmaya çalışın.(1e/5d) Bu şekilde daha çok yavru alabilirsiniz.

 

16) Haşlanmış havuç ve az haşlanmış ıspanak verirseniz, renkleri çok daha güzel ve canlı olur.

 

17) Sarı Prenseslerin üremesi için boy değil, yaş önemlidir. Ortalama 8 aylıktan sonra sarı prensesler yavru vermeye başlarlar. Bu zamandan sonra boyları ister 5 cm isterse de 8?10 cm olsun yavru alabilirsiniz.

Yukarı