Ötücü Kır Kuşu Florya

Ötücü kır kuşu Florya

Tanımı

 

İri ve yeşil bir ispinozdur; gagası açık pembe, el teleklerinin kenarları, kuyruk sokumu ve kuyruk dış teleklerinin kökü sarıdır. Dişisinde yeşilin yerini grimsi kahverengi alır. Genci çizgilidir, sarı kanat paneli ile ayırt edilir. 

Floryaların erkekleri dişilerinden daha iri renkleri daha göz alıcıdır. Dişi ve genç kuşlar daha soluktur ve kahverengi tonlar hakimdir. Gagası kalın ve koni biçimindedir. Ötüşleri de oldukça güzel ve cıvıltılıdır. Erkeğin "kelebek" gösteri uçuşu vardır. 

 

Habitatı

Seyrek ormanlar, zeytin ve meyve bahçeleri, yüksek ağaçların bulunduğu bahçeler ve parklarda yaşar, kışın diğer ispinozlarla karışık sürüler oluşturur.

 

Yayılışı

Türkiye?de yıl boyu görülür. 

 

Beslenme

 

Tohum ve böcek ile beslenir.

 

Biyolojisi

Nisan ayında üreme başlar. Yılda 2-3 kez yumurtlayabilir. 3 ila 8 adet arasında yumurta bırakılır. Kuluçka süresi 12 ? 14 gündür. Tüylenme dönemi 13 ? 16 gün arasındadır. Ağaçlar veya çalılıklarda yuva yapar.

 

Popülasyonu

 

Korunma durumu, bir canlı türünün günümüzde ya da gelecekte varlığını sürdürmeye devam etme olasılığının bir göstergesidir. Bu gösterge, türe ait kalan birey sayısı kadar, zaman içindeki nüfus artış ya da azalışları, başarılı üreme oranları, bilinen tehditler gibi çeşitli etmenler göz önünde bulundurularak belirlenir. 

Dünya çapında en çok bilinen korunma durumu listeleme ve derecelendirme sistemi, Dünya Korunma Birliği (The World Conservation Union, IUCN) Kırmızı Liste'sidir 

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ("IUCN Kırmızı Listesi" ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir. 

IUCN Kırmızı Listesi, kesin ölçüt kullanılarak, binlerce tür ve alttürlerin nesillerinin tükenme riskini değerlendirerek oluşturulmaktadır. Bu ölçüt tüm türlerle ve dünyanın her bölgesi ile ilgilidir. Kırmızı Liste ile amaçlanan; koruma meselelerine kamunun ve politikacıların dikkatini çekmek ve bununla birlikte türlerin yok oluşunu azaltmak için uluslararası camiaya yardım etmektir. Güçlü bir bilimsel altyapı ile oluşturulan IUCN Kırmızı Listesi, biyolojik çeşitliliğin durumu ile ilgili en geçerli rehber olarak kabul edilmektedir. 

 

Türün Korunma Durumu: 

 

LC: (least concern): Yaygın bulunan türler 

 

Yerel Adlar

 

Florya-büyük iskete,flurya / Denizli / ( wolfkenan) 

Yerel Adları: 

İÇEL ? Erdemli - ?Köylüce? ; 

İSTANBUL ? ?Büyük İskete? ; 

RİZE ? Çayeli - ?Kotala? 

 

 

Ses-Ötüşü

Ötüşü birkaç cümlenin karışık tekrarından oluşur. Üreme döneminde bir ağacın tepesinden genizden gelen ?cviuuuu? ve ?cibicibici? duyulur. Uçuş sesi tok ve kısadır, ketenkuşuna benzer ayrıca kanaryaya benzer bir ?tsuiit? sesi vardır. 

Yukarı