Saros Körfezi'nde ölü ay balığı

 

Saros Körfezi'nde ölü ay balığı

 

Edirne?nin Keşan İlçesi?nin Saroz Körfezindeki Mecidiye sahiline, 2 metre uzunluğunda, 300 kilo ağırlığında ölü ay balığı vurdu. Balığı görenler ise şaşkına döndü.07 Nisan 2010

Genellikle okyanusta yaşayan bir tür olarak bilinen ve yönünü şaşırıp Saros Körfezine girdiği tahmin edilen ay balığının leşi, Mecidiye kıyısına vurdu. Sahil kesiminde yaşayan vatandaşlar 2 metre uzunluğunda, yaklaşık 300 kilo ağırlığındaki balığı görünce, hemen Keşan Belediyesi?ne haber verdi. Gelen ekiplerde balık leşini sahilden kaldırdı.

AY BALIĞI

Ay balığının derisi 15 santim kalınlığındadır, dünyadaki bütün organizmalar içinde en kalın derisiye sahip canlıdır. Bu kalın derisinin üzerinde 50 civarı değişik parazit türü ve çeşitli mikroorganizmalar yaşar.

 

Bu canlılar ay balığının karanlıkta parlamasına yol açabilirler. Ay balıkları bazen, henüz bilinmeyen nedenlerden suyun yüzünde yan yatarlar. Geceleri bu şekilde su yüzünde yan yatarak derisinin mikroorganizmalar sayesinde parladığı anlarda Ay ışığının su yüzündeki gölgesini andırır.

Ay balıklarının yüzgeçleri sivridir ve köpekbalığınkine benzer. Sudan dışarıya dikilen sivri yüzgecini görenler, ay balığını köpek balığı zannedebilirler, ama ay balığı çok sakin bir hayvandır, örneğin kendine yaklaşan dalgıçları çok sakin karşılar. Vücutları, fugu balığında ve bazı diğer Tetraodontiformes takımına ait balıklarda görülen tetrodotoksin zehirini üretebilir. Eti yenilmediğinden, insanlar için hiçbir değeri olmasa bile ay balıklarının sayıları denizlerin kirlenmesiyle azalmaya devam etmektedir.

Yukarı