Parazitler, Ichthyobodo necator, Ichtyobodo pyriformis , Costia necatrix

NASIL ANLASILIR ?

( Teshis etme ) Diagnoz : Balikta Gözle Görülebilen kisim kisim beyaz bölgeler, kuyruk ve yüzgecler birbirine yapismistir.

 

Tanim/nedenleri:

 

Ichthyobodo necator önceki adi tipta Costia necatrix, bir parazit. Baliklarda buna Costia veya Ichthyobodo olarakta bilinir. Bu parazit, 10 - 20 ?m büyüklügündedir. Ve heterotrof Flagellat denilen yani "Heterotrof canlılar, kendi besinini kendi üretemeyen, yaşamak için ototroflardan ya da diğer heterotroflardan besin alması gereken canlılardır." bu canlilar Protozoa ya da Bir hücreliler; genellikle mikroskobik, bir hücreli ve ökaryotik canlıları içeren bir Protista altalemidir. Bu baglamda baliklar icin cok tehlikeli parazitlerdir.
 
Dünya'da sayilan en kücük parazitleri olan Ichthyobodo necator microskopta 400 defa büyütüldükten sonra görülür. 100 defa büyütüldügünde kipirdanmalari görülebilir. Vücut formlari bademsi elips seklindedir. Bu parazit sicakliga cok duyarlidir, Hic bir seye bagli olmadan 10 °C ila 25 °C arasinda rahatlikla üreyebilmektedir. Ama 10 °C den daha az su sicakligina dayanamaz ve sistem olarak zayiflar ve üremez. Buna bagli olarakta 28 °C den fazla sicakliga asla dayamaz ve ölürler. Bu parazitin her akvaryum suyunda olmasi normaldir, parazit eger akvaryum suyunda devamli kötü su parametresi var ise akvaryumda devamliligini sürdürür ve hastalik sacar. Normal de düzenli su temizligi yapilan akvaryumlarda 3 saatten fazla yasayamaz ve ölür.


Tedavi:


Ichthyobodo necator ve Ichtyobodo pyriformis parazitleri zayif parazitler gurubuna girerler, ve asla 30 °C lik su sicakligina ve takviyeli oksijene dayanamaz ve 2 gün icerisinde ölürler.
Akvaryum su sicakligini 30 °C ye cikartiniz.
Akvaryuma bol Oksijen ile havalandirmalisiniz.
Eger akvaryum su sicakligindan öteki baliklarin ve bitkilerin etkilenmesi söz konusu ise Acriflavin (Trypaflavin) denilen ilaci kullanmalisiniz. Bu ilac bir anseptiktir. Yada asagidaki ilaclari kullanma kilavuzlarina bakarak uygulayabilirsiniz.


 
Verilecek Ilac : sera costapur ve sera ectopur ayni anda kullanilir.

Yukarı