Sultan Papağanı

SULTAN PAPAĞANI ÇEŞİTLERİ

Sultan papağanlarının bilinen 8 çeşidi vardır. Bu çeşitlerden bazıları doğada bulunan mutasyonlardır, bir kısmı ise üreticiler tarafından yıllarca farklı mutasyonların eşleştirilmesiyle üretilen türlerdir.

ALBİNO

Tüm vücudu beyaz, gözleri kırmızı renktedir. Vücudunda renk olmamasının sebebi hücrelerinde"melanin" pigmentinin olmamasıdır. Lutino ile White Face çiftleşmesinin ikinci mutasyonudur. En nadir görülen Sultan Papağanı çeşididir.

 

CINNAMON

Cinnamonların vücutları açık gri renktedir.Kanatlarının kenarlarında beyaz yaklaşık 2 cm kalınlığında beyaz şeritler, yüzlerinde turuncu benekler vardır. Yüzlerinin rengi cinsiyetlerine göre değişir. Gaga ve ayakta az miktarda siyahlık olur ya da hiç olmaz. Normal greyden gri kısımlarının ve ayak ile gagalarının daha açık renk olması sayesinde ayırt edilir.

 

 

LUTİNO

Lutino sultan papağanları sarı ve beyaz renktedirler, turuncu benekleri vardır. Sadece yüzleri sarı olabileceği gibi kanatlarında da sarılık bulunabilir, ya da tamamen sarı olabilirler. Gaga ve ayaklar pembe renklidir. Sık rastlanan bir türdür.

 

 

NORMAL GREY

Bu sultan papağanı türü koyu gri renktedir, turuncu benekleri vardır.Kanatlarının kenarlarında beyaz şeritler bulunur. Yüzlerinin rengi cinsiyete göre değişir. Ayaklarında ve gagalarında siyahlık vardır. Kanatlarının altından itibaren kuyruk sonuna kadar sarı yatay çizgiler bulunur. Sultan papağanlarının mutasyonlarının aslı kabul edilen, en sık karşılaşılan türdür.

 

PEARL

Pearl cinsi sultanlarda bir tüyde iki renk bulunur.Tüylerin köklere doğru olan kısımları ile uç kısımları farklı  renklerde olur. Bu renk farkı tüylere kontür çekilmiş görüntüsü verir. Anne-babasının hangi mutasyondan olduğuna göre tüylerindeki renklerin - sarı,beyaz ve gri- nasıl dağılacağı belli olur. Bu türün de turuncu benekleri vardır.

 

 

PİED

Pied türü sultan papağanları vücutlarında beyaz,sarı ve gri renklerini birlikte taşır. Genellikle yüzleri ve kanatları ve açık renktir, kanatlarının üstünde gri lekeler bulunur. Bu renklerin nasıl dağılacağı kuştan kuşa değişir. Piedler Lutino ile Cinnamon melezidir. Suratında turuncu benekleri vardır.

 

 

 

SİLVER

Silver mutasyonlarının kafaları sarı, vücutları gridir. Kanatlarının kenarlarında beyaz şeritler vardır. Gri olan kısımlarının cinnamonunkinden açık renk olmasının yanı sıra, yüzlerindeki sarılık ve beneklerinin turunculuğu da diğer türlere göre daha soluktur.Ayaklar ve gagalar açık renktedir.

 

 

WHITE FACE

Albino haricinde yüzünde turuncu benekleri olmayan tek sultan papağanı türüdür whiteface ancak albinodan farklı olarak gri ve beyaz renkleri üzerinde taşır. Bu renklerin nasıl dağılacağı kuşun anne-babasının türüne göre belli olur. Beneksiz gri-beyaz bir cinnamon gibi görünebileceği gibi, beneksiz bir pearl gibide görülebilir

SULTAN PAPAĞANLARI BAKIMI

Sultan papağanları bakımlarını onlara sağladığımız araçlarla kendileri yapabilen havyanlardır. Hatta bizim müdahale etmememiz daha yerinde olacaktır.

 

Gaga bakımı:

Gagalarını gereken uzunlukta tutabilmeleri için sultan papağanlarınızın kafeslerinde mutlaka gaga taşı bulundurmaya dikkat ediniz. Mürekkep balığı kemiği de aynı işlevi görmektedir. Bu taşlar aynı zamanda mineral de sağlamaktadır onlara.

Kontrolünüzde olmadan gagası uzamış bir sultan papağanıyla karşılaşırsanız, veteriner yardımıyla gagasını törpületebilirsiniz. Bunun dışında kendini kesinlikle gagalarını törpülemeye ve kesmeye kalkışmayınız.

 

Tırnak Bakımı:

Değişik kalınlıklardaki tünekler sayesinde papağanınızın tırnakları istenilen uzunlukta kalacaktır. Petshoplarda satılan plastik ince tünekler kesinlikle bunun için yeterli değildir. Yaklaşık 3 cm çapındaki ahşap tünekler en iyileridir. Karton üzerine kum yapıştırılarak üretilmiş tüneklerin kalın olanlarını da bulabilirsiniz petshoplardan. Kesinlikle tırnaklarını da kesmeye çalışmayınız, çünkü tırnaklarının hemen ucundan dahi damarlar geçer. Bunlardan birini kesmek kuşunuzun kanamadan ölmesine neden olur.             

 

Tüy Bakımı:

 

Papağanlarımız zaten gün boyu tüylerini düzelterek bakımlarıyla meşgul olmaktadırlar. Çoğul yaşayan papağanlar da bir sosyalleşme aracı olarak birbirlerinin tüylerini düzeltirler.

 

 

Sizin yapabileceğiniz iki şey vardır. Birincisi, sularına kattığınız mineral-vitamin katkıları ve kafeslerine koyduğunuz mineral bloklarıyla sağlıklı tüyler için mineral ihtiyaçlarını karşılamak. İkincisi de banyo yaptırarak tüylerini temizlemelerine yardımcı olmak. Bunu da iki yolla yapabilirsiniz. Edindiğiniz bir fısfısla ılıtılmış suyu az bir miktarda sıkabilirsiniz sultan papağanlarınıza. Ya da alacağınız bir banyoluğu kafeslerine takarak kendilerinin yıkanmalarını sağlayabilirsiniz. Islanan papağanlarımızın hastalanmamaları için banyolarını günün sıcak bir vaktinde yaptırmaya dikkat ediniz.

 

 

KANAT BAKIMI

Kanat Budama

Bir çok kuş sahibi, kuşlarının kanatlarını kesmek istemezler. Çünkü canlarının yanacağını düşünürler ya da kuşlarının uzun kanatlı daha şirin olduğunu, kanatlarının kısa olmasının onlar için hiç adil olmadığını düşünürler. Ama kanatları uygun şekilde budamak zararlı bir şey değildir. Sultan Papağanları tamamen eve alışık (kaybolunca tekrar dönecek kadar), ya da dışarda diğer hayvanlarla mücadele edecek kadar yetenekli değillerdir.

Kanat budama işlemi normal şartlarda kesinlikle önermediğimiz bir yöntemdir. Doğası gereği gün içeisinde bolca uçması gereken sultan papağanları ve diğer kuşların kanatları kesilmemelidir. Fakat bu makaleyi yayınlamamızdaki amaç, çok gerekli ve hayati durumlarda faydası olduğu içindir. Ayrıca doğru bilgiyi yaymak ve bilinçli davranmak adına zaten kanat kesmeye karar verenleri bilgilendirmek adınadır. Bu nedenle lütfen karar vermeden önce budama işlemini enine boyuna düşünün ve mümkünse budama işlemini yapmayın!

 

Kesmeden Önce Kanat Görüntüsü:

Resimde de gösterilen bölge olan Ana Kısmın alt tarafında kalan yaklaşık 8-10 adet kana tüyünü kesmek kuşunuzun uçma yetisini zararsız bir şekilde kaybetmesini sağlayacaktır. Kesmeye üst taraftan başlarsanız, Ana Kısmı baz alarak doğru bir şekilde kesmiş olursunuz. Bu işlemden önce kanat tüylerini biribirinden hafifçe ayırırsanız, saymanız kolaylaşacaktır. Siz de farkedeceksinizdir ki 11. Tüye kadar olan tüyler resimde de görüldüğü gibi dışarı doğru eğimlidir. Bu tüylerden sonra yer alan kanat tüyleri ise vücuda doğru eğimlidir. 

 

Kesme İşleminden Sonraki Kanat Görüntüsü:

Mutlaka kesemeye karar verdiğiniz en son kanada çok küçük bir kesik atın. Burda dikkat edilmesi gereken husus; Kan Tüylerini kesmemek gerektiğidir. Kan Tüyleri?ni nasıl anlayabiliriz derseniz; bu tüylerin vücuda ya da kanada bitiştiği bölgede kan kırmızılığını görebilirsiniz. 

Kuşunuz ilk kez kanadı budandığında uçamadığının farkına varamayacak ve uçmaya çalışacaktır, bunun sonucunda da uçamayacak veya düşecektir. Bu yüzden kuşumuzu kanat budama işlemini gerçekleştirdikten sonra zemini yumuşak olan (mesela halı, halıfleksli) ortamlarda bulunduralım. Bu şekilde yere inişler daha yumuşak ve zararsız olacaktır. Tabi bu ortamda zeminde yabancı, kesici, yaralayıcı maddeler olmamasına da özen gösteriniz. 

 

Kısa sürede kuşunuz uçamadığını kavrayacak ve buna göre de davranacaktır.

Budama işleminden sonra kuşunuzun kestiğiniz tüylerinin 2-3 ay sonra tekrar yerine geldiğini görürsünüz. Bu süreçte bütün tüyler aynı uzunlukta büyümeyecektir, farklı olabilirler. Kanatlar biraz uzadıktan sonra, aynı noktadan tekrar kesmek daha da kolaylaşacaktır. 

 

not; Lütfen bu işlemleri yapmak sizi rahatsız ediyor veya yapamayacağınızı sanıyorsanız; bir veteriner yada uzman eşliğinde işlemleri gözlemleyin ve tecrübe sahibi olun. Daha sonra siz de uzmanların kesmiş olduğu noktayı baz alarak ilerki dönemlerde kesmeye devam edebilirsiniz. 

 

 

BESLENME

Kuşlar kendileri beslenmeye başladıkları zaman gün içerisinde tüketmeleri gereken yemek miktarını porsiyonlara bölerler ve sadece ihtiyaç duydukları enerji miktarını karşılayacak kadar yerler. 

 

 

Kuş beslenme uzmanı Tom Roudybush 15 yıl boyunca sürdürdüğü araştırmalar sonucunda evcil bir sultanın günlük 15 gram yüksek enerjili gıda tüketmeye ihtiyaç duyduğunu açıklamıştır. 

 

Yapılması gereken, kuşunuzun gün içerisinde besin değeri yüksek 15 gram gıdayı tüketmesini sağlamaktır.Yemlere ek olarak dengeli ve besin değeri yüksek bir diyet için kuşunuza aşağıda bahsedeceğimiz gıdaları verebilirsiniz.Ayrıca bahsedeceğimiz toksik gıdalardan da uzak tutmalısınız. 

 

su

Kuşlar her zaman temiz ve taze suya ihtiyaç duyarlar.Suları günlük olarak tazelenmeli ayrıca gün içerisinde yem-meyve artıkları yada dışkı gibi herhangi bir atıkla kirlenmişse değiştirilmelidir. 

 

Kuşunuza vereceğiniz su kendi içtiğiniz suyla aynı kalitede olmalıdır.Su borularında üreyebilecek bakteri ve mantarlar kuşunuza hastalık bulaştırabileceği için eğer musluk suyu veriyorsanız kabı doldurmadan önce suyu bir süre boşa akıtmalısınız. 

Ayrıca suya kattığınız vitaminler lezzet arttırıcı unsurlar içerdikleri için vaktinde değiştirilmesine dikkat edilmelidir.Suluklarının dibinde oluşan çamursu kaygan yapının sebebi de bu lezzet vericilerdir. 

Evinizin su boruları kurşun yada galvanizlenmiş metalse veya suyunuz kuyudan geliyorsa musluk suyunu kuşunuza banyo yada içme suyu olarak vermeyin.Bu sular kurşun yada çinko içerebilirler ve kuşunuzda denge kaybı, kaslarda güçsüzlük, uçamama, dışkıda kırmızılık, kusma ve ağrılı solunumla sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabilirler. 

 

kalsiyum

Taze koyu yeşil renkli lifli sebzeler, kıvırcık lahana, maydonoz-kişniş-pancar sapları, marul, pancar yeşillikleri, pazı, brokoli yaprak ve sapları kalsiyum kaynaklarıdır.Ayrıca kafesinde mürekkep balığı kemiği ve mineral blok bulundurulması da vereceğiniz yeşilliklere ek olarak kalsiyum ihtiyacını gidermede yardımcı olacaktır. 

 

süt ürünleri

Her ne kadar kalsiyum açısından zengin kaynaklar olsalar da kuşların sindirim sistemlerinde bu ürünlerde bulunan laktozu sindirecek laktaz enzimi bulunmadığı için diyetlerinde bulundurulmaz.Kalın bağırsaklarda sindirilemeden biriken laktoz çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına zemin hazırlayacaktır. 

protein

Özellikle tüy dökme mevsiminde sultan papağanlarının diyetlerine eklenmesi gerekir.İyi pişirilmiş yumurta, tavuk eti, hindi eti, yağsız et, balık, tuzsuz ve yağsız lor peyniri verilebilir.Özellikle etler ve yumurta taze pişirildiğinde verilmelidir.Isıtılmış yada pişirilip dondurulduktan sonra çözdürerek verilmemelidir. 

 

Sebze 

Kıvırcık, salatalık ve kereviz saplarının içerdikleri su miktarı fazladır ve sultanınız için besleyici değeri gözardı edilebilecek kadar düşüktür.Eğer kuşunuz bunları seviyorsa nadiren verebilirsiniz. 

 

Meyve

Parlak portakal renkli ve koyu yeşil renkli sebze-meyveler içerdikleri vitamin açısından oldukça zengindir.Çiğ yada pişmiş patates,yer elması,pancar ve yeşillikleri, brokoli, brüksel lahanası, tahıl çimi, havuç, pazı, maydonoz sap kısımları, bezelye, biber, tatlı kabak, koyu yeşil kıvırcık türlerini verebilirsiniz.Ispanak ve brokoli içerdikleri oksalik asit yüzünden kalsiyumla bağ kurarak emilimini bloke eder, böbreklerde zorlanmaya sebep olabilir ve kontrollü olarak az miktarlarda verilmelidir.Havuç ve yer elması yüksek miktarda şeker içerdiklerinden ötürü kontrollü olarak verilmelidir. 

 

Ayrıca armut, elma, muz, kavun, karpuz, kiraz, şeftali, ananas, erik ikram edilebilir.Çilek ve üzüm diğer meyvelere nazaran daha hızlı çürüdükleri için kafesten alınması konusunda hassasiyet gösterilmelidir.Rengi soluk, buruşuk, yumuşamış yada bir bölümü küflenmeye başlamış meyve ve sebzeler kesinlikle verilmemelidir.Çok fazla meyve-sebze vermek dışkıda renklenmelere ve sıvı miktarında artışa sebep olur. 

 

karbon hidratlar Haşlanmış makarna, haşlanmış patates, tam buğday ekmeği, haşlanmış bakliyatlar ve kuryemişler iyi birer karbonhidrat kaynağıdırlar.Çok sık olmamasına dikkat edilerek verilmelidir. 

 

 

toksik gıdalarPatates filizleri, avokado, patlıcan, çay, kahve, tuz, şeker, alkol, kayısı-portakal-şeftali-kiraz-armut-erik çekirdek ve tohumları kesinlikle verilmemelidir. 

 

 

Ayrıca konserve sebze ve meyveler yüksek sodyum içerdiklerinden ve yapım aşamasında yüksek ısıdan ötürü vitaminlerinin çoğunu kaybettiklerinden sultanların diyetinde bulundurulmamalıdır. 

Yukarı