Jako Gri Papağan Kongo

African Grey Parrots (Psittacus erithacus erithacus)

African Grey Parrots (Psittacus erithacus erithacus)

 

Son zamanlarda en ilgi çekici kafes kuşlarından biri olma özelliği taşıyan Afrika Gri Papağanıdır. Amazon Papağanı olarak da bilinen bu cinsin bir çok farklı rengi olan diğer amazon papağanlarına kıyasla konuşma özelliği çok daha üstündür. Diğer Afrika papağanları daha güzel ve renkli olmalarına karşın daha az konuşkandırlar. Gri papağanlar öyle yeteneklidirler ki, bir çok yetiştirici kendi kuşlarını sahiplerinin seslerini çok iyi taklit ettiklerini, ses tonuyla dahi aynı olduğunu vurgularlar. Öyle ki bir babanın sesiyle konuşan papağan adamın oğlunu kandırabilmiştir. İnsanları da bu kadar iyi kandırabilecek kadar taklit güçleri olması onları iyice popüler kılar.

 

Gri papağanlar çoğunlukla Güney Amerika, Asya,Avustralya ve Afrika'dan getirilirler. Bir erkek Afrika papağanı genelde bir güvercin boyutlarındadır. Dişi daha da ufaktır. Vücut gri, erginde kuyruk açık kırmızı, ergin olmayanlarda koyu kırmızı bir renk tonu hakimdir. Bir yaşın altında ise gözler siyah renkteyken 1 yaşından sonra griye ve en son sarımsıya döner. Normalde 20-25 yıl bazen de 70 li yaşlara kadar yaşayabilirler.

 

Beslenme: Doğada meyve ağaçlarında beslenmeyi severler. Zeytin ağaçlarını meyvelerini, katı yumurtayı, sütlü kuru ekmek parçalarını, haşlanmış patatesi, mısır ve tuzsuz ayçekirdeklerini, fıstık, yulaf, buğday, pirinç, kara buğday, arpa, sorgum ve fındık gibi yemleri sevmektedir. Cold live oil, wheat germ oil gibi değişik preperatları petshopunuza sorunuz. Beslenme iyi olursa sağlığı da o derece iyi olacaktır. Yeşilliklerden marul yıkanmış olarak tercih edilmelidir. Maydonaz aşırı ishal yapabileceğinden verilmez. Dışardan vereceğiniz değişik yiyecekler genelde birdenbire çok miktada verilmemelidir. Az miktarlarda denenmeli, fazlası yine ishale neden olabilir.

 

Petshoplarda karma ve vitaminli özel papağan yemleri(kapalı ambalajlarda) tavsiye edilir. Bunların dışında evde yine sevdiği meyvelerle (hijyene dikkat edilerek) beslenebilir. İçme suyu hergün yenilenmeli, altlığı mutlak değiştirilmeli, bilinen dezenfektanlar kullanılmamalıdır.

 

Çiftleşme dönemi: Eylül- Temmuz arasıdır, 4-5 yumurta yaparlar, 65 derce fahrenayt altında ısı olmamalıdır. Satın alırken eksik parmak olmamasına, gözlerin canlı ve hareketli olmasına, kanatlarının dengede ve düşük veya kabarık olmamasına dikkat edilmelidir. Ve aldıktan sonra çok korunaklı bir yolculuk kafesi ile taşınmalı, ısıya dikkat edilmeli, havalandırmalı kafes olmalıdır.

 

Eğitim: Eğitim konusu her zaman sabırla olmalıdır. Bir haftada öğrenmesini beklemeyin. İlk gün ışık alan, cereyansız, sakin bir odada kalsın. Ortama alışmasını bekleyin. Tek kişi ilgilensin. Yemek su düzenli her gün yenilenmelidir. Yumuşak güzel sözlerle alışması sağlanmalı, asla ele size alışmadan almaya, tutmaya kalkışmamalı. Kısa kelimeler seçilmeli konuşurken ki kolay öğrensin. İsmi de kısa olmalıdır. El kafesde 15 dak dan fazla tutulmamalı. Size alışmaya başladıktan sonra aile ile de tanışmaya başlar. Yavaş yavaş ele alışmaya başladıkça dışarı da çıkarmaya başlanabilir. Elde tutulan uzun bir tünek sopa vasıtasyla dışarda olmaya alışabilir. Eğitim birebir olmalıdır. Dil kesme vb. saçma tavsiyelere kulak asılmamalıdır. Bunlar hayatını tehlikeye atan yanlış inançlardır. Sevdiği yiyecekleri elden açken uzatmak en iyi alıştırma metodlarındandır.

 

Oyuncaklar: Zil, ayna, çeşitli merdivenler.

 

Kafes ve ortam: 65 derece fahrenayttan düşük olmamalıdır ortam ısısı. İyi ışık alan, cereyansız bir ortam olmalı, cereyanın çok ani ölümlere neden olduğu unutulmamalıdır. Ortamda boya,gaz, duman sirkülasyonu olmamalı olmamalı, zehirlenebilir. Kafesler olabildiğince büyük olmalı,içine kanat çırpabilmeli. Paslanmaz çelikden yapılmış olabilir. Gaga taşı muhakkak olmalı,karışık kaliteli yemler verilmeli. İçme suyu ve hijyene daima özen gösterilmeli, oymalı, tahta vb.. kafes ve oyuncaklar tercih eilmemelidir. Çünkü bunlarda hijyeni korumak zorlaşır.

 

Sağlık: Papağanınız uçmak istemediği zaman, çok kabardığı, kuyruğunun düşük olduğu, köşesinde devamlı uyumak istediği zamanlar hasta demek olabilir. iştah azalması, öksürüp hapşırması ve sulu ishal tehlikeli bir durumdur. Zaman kaybetmeden veteriner hekime götürülmelidir. Kuşlar ve özellikle papağanlar hassas canlılardır. Şiddetli ishalde bir gün içinde bile öldürebilir. Dış bakıda görebilecek tümörler, parazitler -kene,bit, kırmızı böcek(mayt), kurt- olabilir. Yine veteriner hekime danışılmalıdır. Kendi kendine tüylerini yolabilir. Psikolojik problemler gelişebilir. Hasta hayvan için 104 fahrenayt derece kafes ortamı uygundur. Taşıma kapları 85 fahrenaytın altında olmamalıdır. Isıtma için infraruj lambalardan yararlanılır. Taban ve su daima temiz olmalı.

Yukarı