SAMOYED

Kökeni: Çok eski zamanlardan bu yana Samoyedler olarak bilinen bir avcı ve balıkçı nüfus ile birlikte Sibirya'da yaşar. Yüzyıllardır kızak çeken güzel ve dayanıklı bir köpek olarak bilinir. 1889'da kaşif Robert Scott bu cinsten pek çok köpeği İngiltere'ye getirdi. Cins, burada geliştirildi ve bütün dünyaya yayıldı.

 

Tanımı: Samoyed güçlü, dayanıklı ve aktif bir köpektir. Yükseklik: erkeklerde 53-60 cm., dişilerde 48-53 cm. Ağırlık: 23-30 kg. Güçlü. öne doğru uzun bir başı, siyah ya da kahverengi bir burnu ve güçlü bir çenesi vardır. Gözler: siyah, eğik ve derin. Kulaklar: orta büyüklükte, uçları yuvarlakça, ve dik. Kuyruk: uzun, çok tüylü, sırta doğru eğikdurur. Bacaklar, sağlam ve kaslı. Ayaklar: yassı ve tüylerle kaplı. Tüyleri kalın ve sıktır, dalgalı değildir. Kalın ve yumuşak derisi onu kutup soğuklarından korur. Rengi, saf beyaz, grimsi beyaz. sarı ve sarılı beyazlı olabilir.

 

Kişiliği: Sakin, nazik, vakur, sadık ve duygulu bir köpektir. Köpek takımlarında kullanıldığı için, bu değerli özelliklerini dışa vurma fırsatı genellikle yoktur. Ne var ki, tek bir efendiye bağlandığı zaman, iyi huylu, sevimli ve insanlara uyum sağlayabilen bir köpek haline gelir. Asla sorun çıkarmaz ama gerektiğinde hasımlarıyla başedebilir.

 

Kullanımı: Klasik bir kızak köpeğidir. Kızakları çok uzun mesafeler boyunca çekebilir. Mors avında, sürü bekçiliğinde ve muhafızlıkta başarıyla kullanılmıştır. Arkadaş ve bekçi köpeği olarak da ken-disini kanıtlamıştır. Güzelliği ve kibarlığı dünyanın her yerinde ona arkadaşlar kazandırmıştır. Mizacında sertlik yoktur, çocuklarla oynayabilen temiz bir köpektir. Tek kusuru sık sık ve yüksek sesle havlamasıdır. Hırsızlara karşı çok sert olabilir.

 

Not: Tüylerinin saf beyaz olması ve düzenli banyo yapma ihtiyacı duymaması, olumlu niteliklerinden birini oluşturur. Özeflikle yaz aylarında, parazitlerin istilası başladığında hergün fırçalanması gerekir.

Yukarı