Oreochromis Mossambicus Black (Siyah Mozambik)

Latince Adı: Oreochromis mossambicus Black 

 

Coğrafik Kökeni: Doğu ve Güneydoğu Afrika. 

 

Yaşam Alanı: Haliçler, bataklıklar, su yolları ve tuzlu su. 

 

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul (Omnivor) 

 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif. 

 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. Yüzme Seviyesi : Genelde Taban ve orta bazen de yüzey 

 

Cinsiyet Ayrımı: Dişilerinin ağızları yuvarlak olur ve gümüş rengi olurlar. Erkekleri ise yanakları beyaz geri kalan kısım siyah olur ve ağızlar daha geniştir. Ayrıca erkekler daha yüksek olurlar. 

 

Üreme: Dişiler 21 gün ağızda kuluçka yapar. 7 günde yüzebilen yavruları güvenlik amacıyla ağzında taşır. Erkek Dişiyi kendi bölgesine çekebilmek için kumu kazar. Dişilerin ağızlarıda oldukça geniş olduklarından 60 kadar yavru verebilir. Çiftleşme zamanı erkekler çok hareketli ve heyecanlı olurlar.Bu dönemde kum ve dekorda değişiklikler yapılmaması gerekir.Erkeğin dişiye oranı önemli değildir. 1/1 de olsa dişisini öldürcek kadar agresif değillerdir. 1/5 beslenebilir. 5 ayda cinsel olgunluğa ulaşırlar. 

 

Sıcaklık: 17°C - 35°C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 45cm. 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre (bir çift için) 

 

Su Sertliği: 12 - 30 °dH 

 

pH: 6.7 - 7.0 

 

Zorluk Seviyesi: 1 

 

Genel Yorum: Türkiyede mısır ciklet diye bilinen türün siyahıdır. Beyaz olanı kadar yaygın olmasada, Yavaş yavaş yaygınlaşmaktadır. Çok dayanıklı, beslemesi ve üremeside çok kolay bir balıktır. Her balıkla anlaşabilirler ama kendinden küçük balıkları çok kovalarlar. Kendinden büyük balıklara karşıda cesurlardır.Üreme zamanında erkek kumu kazar ve oraya hiçbir balığı yaklaştırmaz. Dişiler kustursanız bile yavruları ağzına geri toplayacaktır. Ama gece karanlığında yavruları ağzından çıkarıp yüzme dersi verir. 1 hafta sonra bu yavruları kendi haline bırakırlar. Her akvaryumda sağlıklı yaşayabilirler ama ben tavsiye etmem. Yavruları çok hızlı büyür. 3 aylık bir yavru erkekse 13cm olabilir. 5 ayda cinsel olgunluğa ulaşırlar. Su değişimlerine karşı çok dayanıklıdırlar.

Yukarı