Papağan Dünyası - Papaganlar Hakkında

 PAPAĞANLAR HAKKINDA 

 

 

Papağanlar gerçekten de diğer hayvanlardan biraz farklıdır. Hem bakımı daha kolay, hem de çekirdek ailenize yeni birini eklemenizi gerektirecek pek çok özelliğe sahip, yani insan gibidir. Bu sayfamızda Papağanınız ile mutlu günler geçirmeniz için gerekli tüm bilgilere yer vermek istedik. Papağanınıza ve size mutlu günler dileriz.

 

 

 

 Papağanınızı Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir? 

 

Satın alma aşamasında yavru bir çift tercih etmenizi öneririz. Çünkü çift yaşayan papağanlar hem sahibine bağlanır hem de kendi doğal ilişkisini yaşar. Yalnız bırakılan papağan ise sahibine o kadar bağlanır ki ayrılması durumunda önemli psikolojik problemler yaşayabilir. Bu yüzden eğer çalışıyorsanız her şeyi ona göre düşünün.

 

 

 Papağanınızın Size Alışması İçin İlk Günlerde Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir? 

 

Papağanınıza vereceğiniz eğitim de çok önemli. O her yerde patron benim havalarında yürüse de asıl patron sizsiniz ve bunu ona öğretmelisiniz. Örneğin onu omuzunuza çıkartmanız kendisini güçlü hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca böyle bir durumda oluşabilecek herhangi bir kıskançlık yada kızgınlık anında yanağınızda veya kulağınızda bir acı hissedebilirsiniz. Bu yüzden dikkatli olmalısınız.

 Papağanınızın Güvenini Nasıl Kazanırsınız?

 Satın aldığınız bir papağanın güvenini kazanmak kolay değildir.Papağanlar doğal ortamlarından insanlar tarafından yakalanıp getirildiği için insanlarla karşılaşmaları onlarda iyi bir etki bırakmaz.Daha sonra size gelinceye dek geçirdiği evreler mesela uzun yolculukları, kuş pazarlarında geçirdiği yaşam koşulları onları ürkek ve çekingen yapar. Papağanınız ilk zamanlar sizi yanına yaklaştırmayacak vahşice bağıracaktır. Bu çok normal bir davranıştır. İlk zamanlar ona fazla yaklaşmayın kendi halinde bırakıp bulunduğu ortama alışması için ona zaman verin. 2 ay bulunduğu yeri değiştirmeyin bu çok önemli eğer değiştirirseniz size alışma zamanı uzayacaktır. Ona yaklaşırken yumuşak ses tonuyla bağırmadan yaklaşın, o size izin verdiği kadar yaklaşın bağırdığı mesafeyi geçmeyin bu aranızdaki diyalog duvarıdır. Zamanla bu duvar aşılacak ama ilk başlarda sakın ona yaklaşmaya dokunmaya çalışmayın bu her şeyi daha da kötüye götürür.Size izin verdiği mesafede durun onunla bağırmadan yumuşak bir ses tonuyla konuşun sizden ona zarar gelmeyeceğini anlaması için biraz zamana ihtiyacı vardır.Daha sonra ona yaklaşmanıza izin verecektir.Papağanınıza yaklaşırken onun seveceği bir yiyeceği ona gösterin o yiyeceği yavaşça yiyecek kabına bırakın.Aradan zaman geçtikçe sizin elinizden o yiyeceği kendisi alacaktır. 

 

 

 Papağanlara Nasıl Bir Eğitim Verilmelidir?

 

 

Papağanınıza vereceğiniz eğitim de çok önemli. O her yerde patron benim havalarında yürürse de asıl patron sizsiniz ve bunu ona öğretmelisiniz. Örneğin onu omzunuza çıkartmanız kendisini güçlü hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca böyle bir durumda oluşabilecek herhangi bir kıskançlık yada kızgınlık anında yanağınızda veya kulağınızda bir acı hissedebilirsiniz.

 

  

 

 

Papağanlara Nasıl Konuşma Öğretilir? 

 

Kuşların konuşma yetenekleri, aynı cinsler içinde bile belirgin olarak değişebilir.Afrika Gri Papağanı, tüm papağanlar arasında en doğal taklitçi olarak kabul edilir. Aynı zamanda, kuşların çoğunlukla kadın ve çocukların sesini erkeklere nazaran daha kolay taklit edebildiklerini aklınızda bulundurunuz. Elde yetişen papağanlar, insan sesine daha fazla alışkın olmalarından dolayı kendi ebeveynleri tarafından yetiştirilenlere göre çok daha erken konuşmaya başlarlar. Fakat bir kuşu konuşmaya başlatmak için de başka hiçbir kestirme yol yoktur. Bu tamamen bir sabır ve tekrar etme meselesidir. Ne kadar fazla kuşu eğitmek için zaman ayırırsanız, o kadar çabuk öğrenir

Bu işin anahtarı cümleleri ve kelimeleri küçük parçalara bölmektir. Kuş bir kez ilk bölümü başarı ile taklit edebilirse, sonrakileri üzerine ekleyerek devam edip tüm kelime, cümle veya şiiri oluşturursunuz.

Bir kuşa konuşmayı öğretirken ortamın sessiz olmasını sağlayınız. Kuşun bulunduğu yerden başlayacak şekilde, bir günde bir çok kez ders verebilirsiniz. Eğer her sabah aynı şekilde kuşunuza seslenirseniz, kısa zamanda o da benzer şekilde cevap vermeye başlar. Gün içerisinde, kuşu adını, adresini ve telefon numarasını tekrar etmeye teşvik ediniz. Bu, kuş çalındığı veya kaybolduğunda büyük önem taşır. Detayları beş dakikalık bir periyot boyunca kafese yakın oturarak açık bir şekilde tekrar ediniz. Her şeyin çabucak olması için acele ettirmeyiniz, yoksa kafası karışabilir. 

Evde oluşan bazı sesleri hiç eğitim almadan kuşlar taklit edebilirler. Çalan bir telefon buna tipik bir örnektir ve kuşun kusursuz tonlaması koşarak gelmenize sebep olabilir. Bu, eğer ısrarla küfür ederse oldukça problem olabilir. Bu tür davranışı düzeltmek oldukça zordur, ancak tekrarlamayı, uyaranı geri çekersek kuş ses veya kelimeyi daha az aklında tutabilir. Bir diğer ihtimal de istenmeyen ifade duyulduğunda kafesin örtülmesidir. Kuş kısa zamanda kendi sesi ile karanlığa atılma arasındaki ilişkiyi kurar. Kafesi sadece beş dakika örtünüz, bundan fazlası kullanışlı olmaz. 

Eğitim amacı ile, düzenli tekrarlarla derslerinizi takviye etmek için bilgisayara bir mikrofon aracılığı ile kendi sesinizi kaydedin veya kasete kaydedip papağanınıza dinletebilirsiniz. Aynı şekilde olgun bir kuşu da konuşturmak zordur, fakat konuşmayı öğrenmiş bir kuş da yaşamı boyunca kelime hazinesine yenilerini ekleyecektir. 

 

Papağanlarda Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır? 

Papağanların cinsiyetini dış görünüşlerinden ayırt etmek oldukça zordur. Cinsiyet ancak endeskopi yada birkaç tüye uygulanacak DNA testi ile kesin olarak belirlenebilir.

 

 

 

Papağanlarda Üreme 

Papağanlar çiftleşme dönemlerinde bazı cinslerin özellikle dişilerinde genellikle saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bu dönemde onlara anlayış gösterilmesi ve uzman bir veteriner ile görüşülmesi en doğru davranıştır. Papağanların cinslerine göre üreme dönemleri ve süreleri farklılık gösterir. Bu konuya Papağanların Cinsleri bölümünde her cins için ayrı ayrı yer verilmiştir. Lütfen geniş bilgi için Papağan Cinsleri sayfalarımızı ziyaret ediniz.

 

Papağanlarda Beslenme 

 

Papağanları sadece çekirdek ile beslemek doğru olmaz.Tam bir beslenme uygulanmazsa normal gelişmesini gösteremez. Gösterişsiz bir papağanın nedeni yanlış ve tek yönlü beslenmedir.Doğal ortamlarında meyve, ağaç kabuğu, yeşillik, bitki tohumları, fındıkgiller, çiçek özleri, soğanlı ve yumrulu kökler, böcekler ve solucanlarla beslenirler. Evcil bir kuş sahibi ne verirse onu yemek zorunda kalır.Gerekli vitaminleri alabilmeleri için ara sıra çekirdeğin dışında; Kabuklu Kabuksuz Fındık, Ceviz, Fıstık, Badem, Mısır, Antep Fıstığı, Yulaf, Buğday, Keten tohumu verilebilir. Meyvelerden; Elma, Armut, Üzüm,Ayva, Muz, Çilek, Kiraz, Vişne, Mandalina, Tatlı Portakal verebilirsiniz. Vereceğiniz meyveler insanların yediği gibi yıkanmalı kurulanmalı veya suları süzülmelidir. Tüm yiyecekler oda sıcaklığında olmalıdır. 

Her papağan şimdiye kadar saydığımız yiyecekleri aynı ölçüde sevmeye bilir. Papağanınıza seçme hakkı tanıyınız ve sevdiği yiyecekleri veriniz. Meyve, sebze, bitkiler çabuk bozulurlar. Bu yiyeceklerin artıklarını bozulmaya başlamadan önce kafesten uzaklaştırın. yiyecekler çok zahmet veriyor ve etrafı kirletiyor diye, sürekli aynı yemle beslemeyin. Bir papağan da, yalnızca biyolojik ihtiyaçlarından dolayı yemek yemez. Zevk için ve sevdiği için de yem yerler. Bu yüzden siz özenerek ve belki de çok para vererek aldığınız yeme kuşunuz tenezzül etmez ise ona darılmayın. Ya hiç yemediği için tadını alamamıştır yada o yeme karşı antipatisi vardır. Papağan canı sıkıldığı zaman oburluk eden bir yaratık değildir.Yemini aralıklı olarak küçük porsiyonlar halinde yer. Yemini alıştığı yerde devamlı görmek ister, ve içinden istediğini istediği zamanlarda yer. O yüzden mutlaka yemliğinde yemleri olmalıdır. 

  

 

 

PAPAĞANLARIN BAKIMI

Kafes Temizliği 

 

Kafes seçiminin Papağanın boyuna ve özelliğine uygun olarak seçilmesi gereklidir. Kafes seçimi ile ilgili mağazalarımızdaki satış elemanlarımızdan da tavsiye alabilirsiniz. Ayrıca Aksesuar ve oyuncak seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur papağanın boyuna ve cinsine uygun boyda dizayn edilmiş olmasına dikkat etmektir. 

Papağanınızın kafesini temiz tutmanız sağlığı açısından önemlidir. Kirlenmesini beklemeden haftada 2 veya 3 defa kafesini temizleyin. Kafesin altına mağazalarımızda da satılan kuş kumu dökün bu papağanınız için önemlidir. Papağanınız kumun içerisinde bulunan mineralleri ve küçük taşları, yiyecek bunlar sindirimini kolaylaştıracaktır aynı zamanda gagasını bu taşlarla törpüleyecektir. 

 

 

 

Tırnakların Bakımı 

Fazla uzamış tırnaklar papağanınızın hareketini zorlaştıracaktır. Uzamış tırnaklar kıvrılmaya başlar bunu fark edebilirsiniz. Bunun için papağanınızı veterinerinize veya kliniklerimizden birine götürüp tırnak bakımını yaptırmalısınız.

Su ve Yem Kaplarının Temizlenmesi 

 Günde iki defa bitmesini beklemeden sularını değiştirmelisiniz. Sularını değiştirirken su kaplarını bir fırçayla temizlemelisiniz. 

 Spreyleme ve Yıkama 

Papağanları temiz ve sağlıklı tutmak için banyo yaptırmak kesinlikle önemlidir.Banyo yaptırmazsanız tüyler kuru ve buruşuk olur. Bu durumda Papağanınızı tüy yolmaya teşvik eder. İlk önce kafes temizliğini yapın su ve yiyecek kaplarını çıkartın. Kullanılacak en iyi cihaz ılık suyla doldurulmuş bitki spreyidir. Spreyin püskürtmesi sis gibi olmalıdır.Başlangıçta çoğu kuş spreyden rahatsız olur. Bu ilk şüphenin üstesinden gelmek için spreyi yukarı doğru yönlendirin su damlaları yukarıdan yağmur izlenimini uyandıracaktır. Spreyi hiçbir zaman papağana direk tutarak sıkmayınız. Zamanla spreyin görünmesiyle papağanlar heyecanlanır ve bağırırlar. Papağanları haftada 2-3 kez banyo yaptırabilirsiniz.Bu size tüyleri iyi durumda ve zararlı parazitlerden temizlenmiş olarak tutulmasında yardımcı olur.

 

 

Papağanlar Korktukları Zaman Nasıl Davranırlar? 

 

 

Çevremizdeki birçok şeyin gürültülü olduğu bir gerçektir. Bu gürültülerin bazıları papağanınızı korkutur. Papağanınız korktuğu zaman vücudunu inceltir, tüylerini vücuduna tamamen yapıştırır, boynunu yukarı doğru iyice uzatır.

Gök gürültüsü, silah sesleri, sert kapı çarpmaları vb. sesler papağanı çok korkutur. Gürültü meydana geldiğinde papağan karanlıkta ise lambaları yakmak veya aydınlık bir yere almak papağanı rahatlatacaktır. Bu tür seslerin vermiş olduğu korku kalp krizlerine sebep olabilmektedir.

Papağanlar Yalnız Kalabilirler mi?

Hayır, papağanlar yalnız kalmaktan hoşlanmazlar, devamlı ailenin yanında beraber olmak, söze karışıp varlığını hissettirmek isterler. Ev içinde kafesin dışında dolaşmak çok hoşlarına gider. Serbest dolaşanların tüyleri daha düzgün ve bakımlı olur. Gerekli tedbirleri alıp (Kapı pencere vb. yerleri kapatıp) sık sık dışarıya çıkartınız.

 Papağanlar Sıcaktan Bunaldıklarında Ne Yapılmalıdır? 

 

Sıcak yaz günlerinde kuşunuz yine vücudunu inceltir kanatlarını yere indirir. Gagasını açık tutar bu havanın çok sıcak olmasından dolayı kuşunuzun bunaldığını gösterir. Papağana hemen duş yaptırmalısınız. Bir su spreyi ile yukarıdan üzerine gelecek şekilde püskürtün kanatları ıslanınca rahatlayacaktır.

 

Papağanlar Huzurlu mu Yoksa Hasta mı Nasıl Anlarız? 

 

 

Papağanınız sevimli bir yün yumağı gibi yusyuvarlak tünemiş ise bir ayağını kendine çekmiş tek ayak üzerinde kendi kendine gagasını çatırdatıyorsa, çok mutlu ve huzur içindedir.Onu bu durumda rahatsız etmeyin.

Eğer günün uzun saatlerini uyuyarak geçiriyorsa hareketleri yavaş ve isteksiz ise gagasını sık sık tüylerinin arasına sokuyorsa bu hastalık belirtisidir. En yakın veterinere veya kliniklerimizden birine götürünüz veya bu durumu anlatınız.

 

Papağanların Kızgın ve Saldırıya Geçeceğini Nasıl Anlarız?

 

 

Kuşunuz kanatlarını havaya doğru açıyor, gagası açık ve boşluğa doğru gagalama hareketleri yapıyorsa, kızgın demektir. Bu saldırıya geçeceğinin işaretidir. Sakinleşinceye kadar yalnız bırakabilirsiniz. 

 

 

 

Papağanlar İlgi Çekmek İçin Nasıl Davranırlar? 

 

Bazen papağanınız uçuyormuş gibi kanatlarını sesli sesli çırpar ve en vahşi çığlıklarını atar. Bu ani saldırı hareketi çevresini korkutmak içindir. Eğer kuşunuzun çağırmalarına cevap vermezseniz ve uzun süre onunla ilgilenmezseniz, dikkat çekmek ve kendisiyle ilgilenilmesini sağlamak için bu yola başvuracaktır.

 

 Papağanlar Sizden Bir şey İstediğinde Nasıl Davranırlar? 

 

Sizin bulunduğunuz yerde papağanınız bir şey istiyorsa önce tek sesli bir ıslık çalar, sonra çaresiz bir yavru gibi kanatlarını titretir, bu arada parmaklarından birini de çekiştirir. 

 

 

Papağanlar Sıkıldıklarını Nasıl Belli Ederler?

 

Kendisinin sık sık ve dikkatle incelendiğini hisseden bir papağan sıkılganlık duyabilir. Kafasını kaşır, bir ayağı ile diğerinin üzerine basar, kendi ekseni etrafında döner. Bu zamanlarda ona ilgi göstermelisiniz.

 

Papağanınız Ensesini Kaşıtmak İsterse Nasıl Davranır? 

 

Vücudunu hafifçe bükerek ve başını eğerek size yaklaşıyorsa, ensesini kaşıtmak istiyor demektir.Buna tüm papağanların ihtiyacı vardır. Bu iş için iki parmağınızı kullanınız. Bütün parmaklarınızı açarak elinizi uzatırsanız korkabilir. Eğer onun hoşuna gittiği gibi kaşırsanız o da gagasının altı ile sizin elinize sürtünmeye başlar.Bu ısırmak için değildir.O da sizi kaşımak istiyordur.Belki çok çok hafif bir ısırma veya gagalama olabilir.Fakat korkmayın. Kesinlikle elinizi korkuyla geri çekmeyin. Böyle bir hareket kuşunuzu gerçekten korkmasına ve sizi gagalamasına neden olabilir. Bunu isteyerek yapmaz korktuğu için gösterdiği reflekssel bir reaksiyondur. Kaşınması geçipte yeterince okşandığında gidecektir veya gagasıyla elinizi yana doğru itecektir

 

 Papağanlar Ne Tip Oyunlardan Hoşlanırlar?

 

 

Papağan için en güzel oyuncak kendirden yapılmış üstünde düğümler bulunan bir parça ip, sert içi dolu lastik bir top, <st1:metricconverter w:st="on" productid="10 cm">10 cm</st1:metricconverter> boyunda kesilmiş üzeri kabuklu yaş ağaç dallarıdır. Kafese asılmış ayna, çan veya ses çıkartan çıngıraklar papağanların sinirlerini bozar. Başlarını kafesin içerisinde sağa sola vurmalarına neden olabilir.

  

Yukarı